Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Arctic Business Incubator Elektronikproduktion | 22 november 2016

Åtta svenska rymdbolag i ny nationell satsning

Nu lyfter de åtta första svenska rymdbolag som fått plats i den nya nationella satsningen ESA BIC Sweden. Bolagen kommer från Luleå, Stockholm, Uppsala, Trollhättan och Enköping.

Avancerad teknologi som tidigare endast varit tillgänglig för större bolag och myndigheter har både blivit billigare och mer tillgänglig – detta har i sin tur öppnat upp dörrarna för mindre innovatörer och organisationer. Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden ska dra nytta av den utvecklingen för att hjälpa till att bygga 40 nya rymd-startups fram till 2020, meddelar Arctic Business Incubator via ett pressmeddelande. – Det här är den första svenska satsningen som görs för att få fram innovationer och bolag som både levererar till rymdindustrin och använder rymdteknik på jorden, säger Jens Lundström, verksamhetsansvarig ESA BIC Sweden. Bland de åtta bolag som nu antagits hittar vi lösningar inom termisk hantering och övervakning, en smart plug-and-play robotarm. Lösningar inom satellitövervakning och dataanalys för markägare vidare till ett bolag som vill sammanfoga klimatsystemet som används i rymden med det som används i byggnader här nere på fast mark.
De åtta bolag, som antagits:
  • APR Technologies AB
  • Code Company AB
  • Featherway AB
  • Geografiska Informationsbyrån AB
  • Sally R AB
  • Schvung Ride AB
  • Unibap AB
  • Widefind AB
Bolagen arbetar med lösningar som har koppling till ny och existerande rymdteknik, och kommer kunna ha stor påverkan på exempelvis robot- och miljöteknik. – Vi är otroligt stolta och imponerade över den bredd och innovationskraft som finns i de bolag vi ska börja jobba med. Samtidigt är det här bara början - vi har fler bolag på väg in, säger Jens Lundström. Deltagarna kommer under ett till två års tid få rådgivning, finansiering och tillgång till de industripartners om ingår i ESA BIC Sweden. Inkubatorn kommer att arbeta för att hjälpa nystartade och etablerade bolag att forma samarbeten tillsammans med finansiärer och myndigheter i och utanför Sverige. Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden är en nationell satsning på uppdrag av ESA, European Space Agency. Hela kalaset finansieras och stöttas av ESA, Rymdstyrelsen och Vinnova. ESA BIC Sweden leds av Arctic Business Incubator i Luleå, samt genomförs i samarbete med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan.
Annons
Annons
2020-08-05 00:04 V18.8.2-2