Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© evertiq Teknik | 09 december 2016

Physics of failure - en prognos för elektroniska komponenter och system

AnvÀndningen av Micro-Electro-Mechanical Systems (MEMS)-sensorer för sÀkerhetskritiska system inom fordon ökar allt mer - vilket ocksÄ understryker det faktum att vi mÄste kÀnna till grÀnserna.
AnvÀndningen av MEMS inom sÀkerhetskritiska fordonssystem dÀr de utsÀtts för hög pÄfrestning innebÀr att garantier kring deras tillförlitlighet samt hÄllbarhet Àr otroligt viktig.

Industrin Ă€r i ett konstant tillstĂ„nd av utveckling och förbĂ€ttring – och paketeringstekniken gör detsamma för att hĂ„lla jĂ€mna steg. DĂ€remot kan MEMS-paket vara mottagliga för flera felmoder som kan förutses i och med att en enhet Ă€r konstruerad med Computer Aided Engineering (CAE) mjukvaruverktyg som anvĂ€nder sig af Physics of Failure- (PoF)-metoder för att utvĂ€rdera, eliminera eller minska mottaglighet för felmoder under utformningen av en ny MEMS-enhet, som DfR Solutions uttrycker det.

Denna ”Design for Reliability”- (DfR)-strategi skulle kunna vara ett av de mest effektiva sĂ€tten att uppnĂ„ funktionsdugliga sĂ€kerhetsnivĂ„er av tillförlitlighet och hĂ„llbarhet.

Som nĂ„gra av er kanske kommer ihĂ„g Ă„terkallade Toyota cirka 9 miljoner fordon mellan 2009 och 2011 – mer eller mindre en bil per person hĂ€r i Sverige – pĂ„ grund av att bilarna accelererade oavsiktligt.

Sedan dess har ni har lÀst och jag har skrivit otaliga artiklar om företag som Äterkallar fordon pÄ grund av en rad olika sÀkerhetsfrÄgor. Samtidigt arbetar branschen stÀndigt pÄ att göra allt detta ett minne blott.

Tillförlitlighetsfysik (eller Reliability physics), beskrivs i artikeln ”Physics of Failure Durability Simulations for Automotive Electronics” i PCB Design Magazine, Ă€r en vetenskapsbaserad metod som nu anvĂ€nds i fordonselektronik. Kort sĂ„ innebĂ€r det anvĂ€ndning av kunskap som samlats frĂ„n forskning kring hur och varför system, komponenter och material misslyckas – annars kallat physics of failure (PoF).

SÄ med denna kunskap kan alltsÄ företag i princip bygga/tillverka sina system till att vara mer tillförlitliga, med hjÀlp av kunskap om dess eventuella haveri.

Om du vill veta mer om ”physics of failure prediction for electronic components & systems”, kommer Craig Hillman, vd för DfR Solutions, att ta upp Ă€mnet pĂ„ TEC Göteborg den 26 januari. TEC Göteborg 2017 Ă€r en konferensdag för elektronik. Att deltaga som besökare Ă€r kostnadsfritt. För anmĂ€lan och för mer information om eventet, besök denna lĂ€nk.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2