Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 12 januari 2017

Matresterna kan ladda mobilen

Forskare vid LuleÄ tekniska universitet tillverkar elektricitet av matrester med hjÀlp av bakterier.
I kemitekniklabbet pÄ LuleÄ tekniska universitet har forskare byggt upp ett system dÀr de tillvaratar matrester, bÄde grovt avfall som skal men ocksÄ resterna av tillagad mat, frÄn en av restaurangerna pÄ universitetet. Matresterna blir till nytta genom att forskarna omvandlar dessa till elektricitet. Genom att tillsÀtta bakterier till matresterna bryter dessa ner det organiska materialet i matresterna sÄ att det oxiderar. DÄ frigörs elektroner som ger upphov till en ström genom den elektriska kretsen i ett system. I syrefria miljöer som den i labbet fungerar denna process sÀrskilt bra.

– Viktigast Ă€r förstĂ„s om vi kan fĂ„r det hĂ€r att fungera sĂ„ pass bra att mĂ€nniskor i fattiga lĂ€nder i vĂ€rlden kan anvĂ€nda detta till att fĂ„ egen billig elektricitet i hemmet till belysning, radio och laddning av mobiltelefoner, sĂ€ger Magnus Sjöblom, forskare inom biokemisk processteknik vid LuleĂ„ tekniska universitet.

Det finns ganska fÄ studier gjorda i vÀrlden pÄ att omvandla matrester till elektricitet. Den stora utmaningen för forskarna i LuleÄ Àr dÀrför att utveckla processen sÄ att den fÄr tillrÀckligt bra effekt, spÀnning och ström för att vara lönsam och för att kunna tillÀmpas praktiskt i samhÀllet.

– VĂ„ra försök hittills visar att matavfallet levererar bra med energi sĂ„ det ser mycket lovande ut. Det Ă€r vĂ€ldigt fascinerande att vi skulle kunna ta hand om vĂ„rt eget matavfall samtidigt som tillverkar elektricitet som vi kan anvĂ€nda. TĂ€nk att kunna ladda sin egen mobil under natten med elektricitet tillverkade av dina egna hushĂ„llssopor. Det Ă€r nog snart möjligt, sĂ€ger Magnus Sjöblom.

Den Coulombiska effektiviteten (CE) Àr ett mÄtt som anger hur stor del av de elektroner som frigörs vid oxidationen som skapar elektricitet och anges i procent. I optimerade system som anvÀnder en naturlig bakterieblandning kan man rÀkna med en CE mellan 50-70 procent. MÄlet för forskarna vid LuleÄ tekniska universitet Àr att fÄ ut 80-90 procent elektricitet av de teoretiskt möjliga frÄn matresterna, tack vare att de tillsÀtter rÀtt enzymer till matavfallet.

– Nu satsar vi pĂ„ att kunna bygga upp en demonstrationsanlĂ€ggning, sĂ„ att man sĂ„ smĂ„ningom kan visa hur detta fungerar och vilken effekt vi uppnĂ„r, sĂ€ger Magnus Sjöblom.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1