Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© swedspot Teknik | 31 januari 2017

Nordic Car Connect Forum - ett initiativ för att driva innovation

TrollhĂ€ttanbasede Swedspot – ett mjukvaruföretag som grundades som en avknoppning frĂ„n Saab Automobile – Ă€r en av sju grundare till ett nytt nĂ€tverk som kallas Nordic Car Connect Forum vars syfte Ă€r att samla företag som vill föra utvecklingen inom uppkopplade bilar i Norden
De övriga sex grundarna Ă€r Telenor Group, Circle K Europa, Easypark, Mekonomen, If SkadeförsĂ€kring och Bertel O. Steen. Det första pilotprojektet frĂ„n gruppen lanseras nu idag – en IoT lösning som gör det möjligt att koppla upp Ă€ldre bilar och gör dem smarta.

Bilindustrin arbetar för att sĂ€lja skrĂ€ddarsydda tjĂ€nster snarare Ă€n produkter. TjĂ€nsterna siktar till att förenkla bilĂ€gandet eller vardagen om man sĂ„ vill – exempelvis kan de hjĂ€lpa till att hĂ„lla koll pĂ„, anpassa bilförsĂ€kringen till förarens körvanor.

– Den anslutna bilen Ă€r en revolutionerande teknik som kommer att förĂ€ndra traditionella strukturer inom bilindustrin och leda till nya affĂ€rsmodeller samt Ă€ndra affĂ€rsverksamhetens natur. Nyckeln för att vara konkurrenskraftiga i det nya landskapet Ă€r att arbeta med öppna ekosystem och partnerskap, sĂ€ger Niclas Lindmark, vd, Swedspot i ett pressmeddelande.

MÄlet Àr att arbeta tillsammans och skapa en öppen digital marknadsplats för tjÀnster. Genom ett öppet API, vÀlkomnar Swedspot alla typer av partners, frÄn startups till etablerade företag, att bygga och sÀlja innovativa idéer.

Pilotsamarbetet mellan EasyPark och Telenor som lanserades idag en lösning för att göra ”dumma” bilar smarta. Telenor Connect Ă€r en hĂ„rdvara med tillhörande mobilapp som gör det möjligt för alla bilar byggda efter 2001 att fĂ„ samma tekniska kapacitet som nyare bilar. Den ger bilen en 4G Wifi-hotspot sĂ„ att passagerarnas mobila enheter kan kopplas upp mot nĂ€tet under resan.

Systemet kan vÀgleda förare till nÀrmaste bensinstation nÀr det Àr dags och om nÄgon kör in i bilen eller pÄ nÄgot sÀtt skadar den nÀr den Àr parkerad, fÄr föraren ett varnande sms. EasyParks app visar vilka parkeringsgarage det finns lediga platser i och inom kort siktar man pÄ att se till sÄ att betalning vid in- och utfart i betalgarage kunna göras automatiskt.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2