Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© KTH Elektronikproduktion | 08 februari 2017

100 miljoner till framtidens undervattensrobotar

Forskare vid KTH har fÄtt ett anslag om 100 miljoner kronor för att utveckla nÀsta generations undervattensrobotar.
Pengarna kommer frĂ„n SSF – Stiftelsen för strategisk forskning – och gĂ„r till forskningscentret Swedish Maritime Robotics Centre (SMaRC), en nationell och tvĂ€rvetenskaplig samlingspunkt för forskning och utveckling av maritima robotar för havsodling, omrĂ„desbevakning och miljömĂ€tningar.

Dagens undervattensrobotar har en begrĂ€nsad rĂ€ckvidd och uthĂ„llighet vilket gör att de oftast krĂ€ver kontinuerlig assistans av till exempel dykare och fartyg – inte helt optimalt dĂ„ det bĂ„de Ă€r Ă€r dyrt samt att man inte fullt nyttjar robotarnas potential.

MÄlet med SMaRC Àr att vara med och utveckla nÀsta generations robotar till farkoster som bÄde Àr smartare, har lÀngre rÀckvidd och uthÄllighet och som dessutom ska vara billigare.

– Undervattensrobotar har potential att revolutionera forskningen om vĂ„ra oceaner och polaromrĂ„den pĂ„ samma sĂ€tt som satelliter gjorde pĂ„ 70-talet. Detta genom att man kan studera helt oupptĂ€ckta omrĂ„den dĂ€r mĂ€nniskan aldrig varit förut, sĂ€ger Ivan Stenius, centrumförestĂ„ndare och universitetslektor pĂ„ KTH.

Forskningsutmaningarna Äterfinns frÀmst i arbetet att höja robotarnas totala systemprestanda vilket gör att flera olika ingenjörsdiscipliner mÄste samverka för att Ästadkomma en holistisk förbÀttring. För att göra detta har forskarna identifierat fyra nyckelomrÄden som krÀver mer forskning. Dessa Àr autonomi, uthÄllighet, perception och kommunikation (under vattnet).

– Sverige har redan idag en stark position inom omrĂ„det för undervattensteknologi, bland annat med ubĂ„tar i vĂ€rldsklass. Forskningen inom SMaRC sĂ€kerstĂ€ller att vi behĂ„ller vĂ„r position och Ă€r med i tĂ€ten i övergĂ„ngen till obemannade system. Det kommer ge svensk industri mycket goda möjligheter att expandera pĂ„ befintliga och nya marknader, sĂ€ger Ivan Stenius.

Förutom KTH kommer forskare frÄn Stockholms och Göteborgs universitet att ingÄ i SMaRC. Industriella partners Àr SAAB, MMT Sweden, FMV och FOI.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1