Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© mikhail mishchenko dreamstime.com Teknik | 01 mars 2017

EIG vill lyfta fram det nya elektroniksverige

Elektronikindustriföreningen i Göteborg (EIG) Ă€r pĂ„ vĂ€g att berĂ€tta för resten av Sverige vilka som Ă€r ”Årets Elektronikföretag i VĂ€stsverige” samt ”Årets Unga Elektronikföretag i VĂ€stsverige”.
Evertiq har under flera Är följt prisutdelningen frÄn EIG vars syfte Àr VÀstsveriges bidrag till att lyfta fram elektronikföretagens viktiga roll för en smart och hÄllbar samhÀllsutveckling.

Priset har nĂ„gra Ă„r pĂ„ nacken nu och har sedan starten utvecklats och fĂ„tt ett klarare fokus mot startups ”Årets Unga Elektronikföretag i VĂ€stsverige” och mindre bolag ”Årets Elektronikföretag i VĂ€stsverige”.

Föreningens nya ordförande Iman Habib, berĂ€ttar att fokus i stort fortfarande ligger pĂ„ att lyfta fram svensk elektronik – att synliggöra företagen i regionen – men ocksĂ„ branschen i stort – samtidigt menar han att det finns utrymme att utvecklas.

EIG:s ordförande Iman Habib
– Det vi gör handlar om att lyfta företagen, synliggöra dem och i vissa fall ge dem möjlighet att knyta nya kontakter genom vĂ„ra nĂ€tverk, seminarier och utbildningar. MĂ„nga företag ser sig sjĂ€lva som en del av den bransch som produkten eller tjĂ€nsten de levererar tillhör, men det Ă€r lĂ€tt att glömma bort att man Ă€ven tillhör en bredare kategori; Elektronikbranschen, sĂ€ger Iman.

Förra Ă„ret tog 3D-skrivarbolaget Arcam hem Ă„rets Elektronikföretag i VĂ€stsverige, efter att bolaget efter flera Ă„rs stark tillvĂ€xt, dragit hem ett par riktigt stora ordrar. Årets Unga Elektronikföretag i VĂ€stsverige 2015 blev Monivent AB – som utvecklat en lösning för att sĂ€kerstĂ€lla att rĂ€tt behandling ges till de 3-6 procent nyfödda i behov av andningshjĂ€lp direkt vid födseln.

Enkelt beskrivet sÄ kan personalen med Monivents lösning mÀta luftflödet hos barnet trÄdlöst direkt i ansiktsmasken, som kopplas pÄ existerande ventileringsutrustning. I sin första produkt anvÀnder de tekniken för att ge feedback pÄ trÀningen nÀr vÄrdpersonalen övar Äterupplivning pÄ docka.

Maria Lindqvist frÄn Monivent
För medtech-bolaget Monivent blev priset just det, ett erkÀnnande och en bekrÀftelse att de var pÄ rÀtt spÄr.

– Det Ă€r alltid kul att nĂ€r ens arbete uppmĂ€rksammas och sĂ„ fick vi ju en hel del kontakter genom vinsten, och det Ă€r ju kontakter som vi hoppas pĂ„ att kunna behĂ„lla och kunna anvĂ€nda framöver, berĂ€ttar vd Maria Lindqvist.

Sedan vinsten har det hĂ€nt en hel del och bolaget har lagt till personal, och planerar just nu pĂ„ att utöka ytterligare. Monivent har precis fĂ„tt ut den första produkten pĂ„ marknaden dĂ„ de regulatoriska bitarna Ă€tit upp en del tid – vilket de har en tendens att göra just inom det hĂ€r segmentet.

– Vi Ă€r pĂ„ sĂ€tt och vis fortfarande i startgroparna – det tog lite lĂ€ngre tid Ă€n vĂ€ntat men nu Ă€r vĂ„r trĂ€ningsprodukt CE-mĂ€rkt och vi Ă€r ute pĂ„ marknaden sedan Ă„rsskiftet och hĂ„ller pĂ„ att ta in de första ordrarna, sĂ€ger Maria.

Elektroniksverige har genom Ären skalats ner betydligt och det finns ett behov av att bli mer synlig och att ta mer plats, och det Àr dÀr EIG vill finnas som hjÀlp.

– Det Ă€r utmanande att vara ett hĂ„rdvaruföretag med utveckling eller produktion i Sverige, sĂ„ det Ă€r viktigt att visa företagen att det finns möjlighet att starta och driva lönsamma företag inom den hĂ€r industrin, menar Iman.

I Ă„r har det kommit in fler nomineringar Ă€n tidigare Ă„r och EIG Ă€r just nu i processen att kontakta de tilltĂ€nkta vinnarna av priset – men Iman vill Ă€ven att priset i sig ska vĂ€xa.

– Jag vill skapa fler konkreta fördelar med priset framgent. Bland annat vill jag kunna erbjuda medlemsföretagens resurser till prisvinnarna. Vi har medlemmar som arbetar med konsultation, produktion, EMC & certifiering, komponenter med mera. Och det finns mĂ„nga medlemmar som Ă€r intresserade av att bygga pĂ„ det hĂ€r och bidra med nĂ„got till pristagarna. Det Ă€r ett utmĂ€rkt tillfĂ€lle för medlemmarna att exponera sig gentemot pristagarna och stĂ€rka banden mellan företagen i regionen. Det Ă€r sĂ„ vi skapar ett starkare Elektroniksverige med lokal förankring, sĂ€ger Iman Habib.

----

Bilder: © Pluspole och © Monivent
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2