Annons
Annons
Annons
Annons
© mikhail mishchenko dreamstime.com Teknik | 01 mars 2017

EIG vill lyfta fram det nya elektroniksverige

Elektronikindustriföreningen i Göteborg (EIG) är på väg att berätta för resten av Sverige vilka som är ”Årets Elektronikföretag i Västsverige” samt ”Årets Unga Elektronikföretag i Västsverige”.

Evertiq har under flera år följt prisutdelningen från EIG vars syfte är Västsveriges bidrag till att lyfta fram elektronikföretagens viktiga roll för en smart och hållbar samhällsutveckling. Priset har några år på nacken nu och har sedan starten utvecklats och fått ett klarare fokus mot startups ”Årets Unga Elektronikföretag i Västsverige” och mindre bolag ”Årets Elektronikföretag i Västsverige”. Föreningens nya ordförande Iman Habib, berättar att fokus i stort fortfarande ligger på att lyfta fram svensk elektronik – att synliggöra företagen i regionen – men också branschen i stort – samtidigt menar han att det finns utrymme att utvecklas.
EIG:s ordförande Iman Habib
– Det vi gör handlar om att lyfta företagen, synliggöra dem och i vissa fall ge dem möjlighet att knyta nya kontakter genom våra nätverk, seminarier och utbildningar. Många företag ser sig själva som en del av den bransch som produkten eller tjänsten de levererar tillhör, men det är lätt att glömma bort att man även tillhör en bredare kategori; Elektronikbranschen, säger Iman. Förra året tog 3D-skrivarbolaget Arcam hem årets Elektronikföretag i Västsverige, efter att bolaget efter flera års stark tillväxt, dragit hem ett par riktigt stora ordrar. Årets Unga Elektronikföretag i Västsverige 2015 blev Monivent AB – som utvecklat en lösning för att säkerställa att rätt behandling ges till de 3-6 procent nyfödda i behov av andningshjälp direkt vid födseln. Enkelt beskrivet så kan personalen med Monivents lösning mäta luftflödet hos barnet trådlöst direkt i ansiktsmasken, som kopplas på existerande ventileringsutrustning. I sin första produkt använder de tekniken för att ge feedback på träningen när vårdpersonalen övar återupplivning på docka.
Maria Lindqvist från Monivent
För medtech-bolaget Monivent blev priset just det, ett erkännande och en bekräftelse att de var på rätt spår. – Det är alltid kul att när ens arbete uppmärksammas och så fick vi ju en hel del kontakter genom vinsten, och det är ju kontakter som vi hoppas på att kunna behålla och kunna använda framöver, berättar vd Maria Lindqvist. Sedan vinsten har det hänt en hel del och bolaget har lagt till personal, och planerar just nu på att utöka ytterligare. Monivent har precis fått ut den första produkten på marknaden då de regulatoriska bitarna ätit upp en del tid – vilket de har en tendens att göra just inom det här segmentet. – Vi är på sätt och vis fortfarande i startgroparna – det tog lite längre tid än väntat men nu är vår träningsprodukt CE-märkt och vi är ute på marknaden sedan årsskiftet och håller på att ta in de första ordrarna, säger Maria. Elektroniksverige har genom åren skalats ner betydligt och det finns ett behov av att bli mer synlig och att ta mer plats, och det är där EIG vill finnas som hjälp. – Det är utmanande att vara ett hårdvaruföretag med utveckling eller produktion i Sverige, så det är viktigt att visa företagen att det finns möjlighet att starta och driva lönsamma företag inom den här industrin, menar Iman. I år har det kommit in fler nomineringar än tidigare år och EIG är just nu i processen att kontakta de tilltänkta vinnarna av priset – men Iman vill även att priset i sig ska växa. – Jag vill skapa fler konkreta fördelar med priset framgent. Bland annat vill jag kunna erbjuda medlemsföretagens resurser till prisvinnarna. Vi har medlemmar som arbetar med konsultation, produktion, EMC & certifiering, komponenter med mera. Och det finns många medlemmar som är intresserade av att bygga på det här och bidra med något till pristagarna. Det är ett utmärkt tillfälle för medlemmarna att exponera sig gentemot pristagarna och stärka banden mellan företagen i regionen. Det är så vi skapar ett starkare Elektroniksverige med lokal förankring, säger Iman Habib. ---- Bilder: © Pluspole och © Monivent
Visa fler nyheter
2019-11-19 17:01 V14.7.13-1