Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© mikhail mishchenko dreamstime.com Teknik | 01 mars 2017

EIG vill lyfta fram det nya elektroniksverige

Elektronikindustriföreningen i Göteborg (EIG) Ă€r pĂ„ vĂ€g att berĂ€tta för resten av Sverige vilka som Ă€r Ӂrets Elektronikföretag i VĂ€stsverige” samt Ӂrets Unga Elektronikföretag i VĂ€stsverige”.
Evertiq har under flera Ă„r följt prisutdelningen frĂ„n EIG vars syfte Ă€r VĂ€stsveriges bidrag till att lyfta fram elektronikföretagens viktiga roll för en smart och hĂ„llbar samhĂ€llsutveckling. Priset har nĂ„gra Ă„r pĂ„ nacken nu och har sedan starten utvecklats och fĂ„tt ett klarare fokus mot startups Ӂrets Unga Elektronikföretag i VĂ€stsverige” och mindre bolag Ӂrets Elektronikföretag i VĂ€stsverige”. Föreningens nya ordförande Iman Habib, berĂ€ttar att fokus i stort fortfarande ligger pĂ„ att lyfta fram svensk elektronik – att synliggöra företagen i regionen – men ocksĂ„ branschen i stort – samtidigt menar han att det finns utrymme att utvecklas.
EIG:s ordförande Iman Habib
– Det vi gör handlar om att lyfta företagen, synliggöra dem och i vissa fall ge dem möjlighet att knyta nya kontakter genom vĂ„ra nĂ€tverk, seminarier och utbildningar. MĂ„nga företag ser sig sjĂ€lva som en del av den bransch som produkten eller tjĂ€nsten de levererar tillhör, men det Ă€r lĂ€tt att glömma bort att man Ă€ven tillhör en bredare kategori; Elektronikbranschen, sĂ€ger Iman. Förra Ă„ret tog 3D-skrivarbolaget Arcam hem Ă„rets Elektronikföretag i VĂ€stsverige, efter att bolaget efter flera Ă„rs stark tillvĂ€xt, dragit hem ett par riktigt stora ordrar. Årets Unga Elektronikföretag i VĂ€stsverige 2015 blev Monivent AB – som utvecklat en lösning för att sĂ€kerstĂ€lla att rĂ€tt behandling ges till de 3-6 procent nyfödda i behov av andningshjĂ€lp direkt vid födseln. Enkelt beskrivet sĂ„ kan personalen med Monivents lösning mĂ€ta luftflödet hos barnet trĂ„dlöst direkt i ansiktsmasken, som kopplas pĂ„ existerande ventileringsutrustning. I sin första produkt anvĂ€nder de tekniken för att ge feedback pĂ„ trĂ€ningen nĂ€r vĂ„rdpersonalen övar Ă„terupplivning pĂ„ docka.
Maria Lindqvist frÄn Monivent
För medtech-bolaget Monivent blev priset just det, ett erkĂ€nnande och en bekrĂ€ftelse att de var pĂ„ rĂ€tt spĂ„r. – Det Ă€r alltid kul att nĂ€r ens arbete uppmĂ€rksammas och sĂ„ fick vi ju en hel del kontakter genom vinsten, och det Ă€r ju kontakter som vi hoppas pĂ„ att kunna behĂ„lla och kunna anvĂ€nda framöver, berĂ€ttar vd Maria Lindqvist. Sedan vinsten har det hĂ€nt en hel del och bolaget har lagt till personal, och planerar just nu pĂ„ att utöka ytterligare. Monivent har precis fĂ„tt ut den första produkten pĂ„ marknaden dĂ„ de regulatoriska bitarna Ă€tit upp en del tid – vilket de har en tendens att göra just inom det hĂ€r segmentet. – Vi Ă€r pĂ„ sĂ€tt och vis fortfarande i startgroparna – det tog lite lĂ€ngre tid Ă€n vĂ€ntat men nu Ă€r vĂ„r trĂ€ningsprodukt CE-mĂ€rkt och vi Ă€r ute pĂ„ marknaden sedan Ă„rsskiftet och hĂ„ller pĂ„ att ta in de första ordrarna, sĂ€ger Maria. Elektroniksverige har genom Ă„ren skalats ner betydligt och det finns ett behov av att bli mer synlig och att ta mer plats, och det Ă€r dĂ€r EIG vill finnas som hjĂ€lp. – Det Ă€r utmanande att vara ett hĂ„rdvaruföretag med utveckling eller produktion i Sverige, sĂ„ det Ă€r viktigt att visa företagen att det finns möjlighet att starta och driva lönsamma företag inom den hĂ€r industrin, menar Iman. I Ă„r har det kommit in fler nomineringar Ă€n tidigare Ă„r och EIG Ă€r just nu i processen att kontakta de tilltĂ€nkta vinnarna av priset – men Iman vill Ă€ven att priset i sig ska vĂ€xa. – Jag vill skapa fler konkreta fördelar med priset framgent. Bland annat vill jag kunna erbjuda medlemsföretagens resurser till prisvinnarna. Vi har medlemmar som arbetar med konsultation, produktion, EMC & certifiering, komponenter med mera. Och det finns mĂ„nga medlemmar som Ă€r intresserade av att bygga pĂ„ det hĂ€r och bidra med nĂ„got till pristagarna. Det Ă€r ett utmĂ€rkt tillfĂ€lle för medlemmarna att exponera sig gentemot pristagarna och stĂ€rka banden mellan företagen i regionen. Det Ă€r sĂ„ vi skapar ett starkare Elektroniksverige med lokal förankring, sĂ€ger Iman Habib. ---- Bilder: © Pluspole och © Monivent
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-02-15 09:57 V12.1.1-1