Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© william87 dreamstime.com Elektronikproduktion | 09 mars 2017

Varningssystem vann innovationstävling När Inission och konsultföretaget Prevas för femte året utsåg vinnaren av Inission Innovation Award var det H&E Solutions som kammade hem förstapriset. Företagets smarta kommunikationssystem för utryckningsfordon säkrade företaget 1,25 miljoner kronor.

Förra året omkom tre brandmän då de arbetade vid trafikolyckor och 3'958 trafikolyckor relaterade till vägarbete har inträffat mellan åren 2003–2015. Det här har H&E Solutions tagit fasta på och utvecklat sitt radiokommunikationssystem EVAM System som på ett nytt sätt kan uppmärksamma bilister på annalkande utryckningsfordon. Och lösningen är genial. Radiokommunikationen sker över FM-bandet och meddelanden tas emot oavsett om föraren lyssnar på radio, CD eller Spotify via AUX eller blåtand. Det enda kravet är att bilstereon är påslagen, något som två av tre förare har i sina bilar. EVAM System klarar även av andra uppgifter, som till exempel att upplysa bilister om olyckor efter vägen. På det sättet minskar risken för allvarliga olyckor. Storskaliga pilottester drar igång i Stockholm om någon månad och det är tänkt att sju till nio fordon utrustade med tekniken ska köra runt i huvudstaden. Allmänheten kommer alltså snart att märka av tekniken när den används i verkligheten.

 H&E Solutions får nu en rejäl skjuts framåt då förstapriset i innovationstävlingen är 1 miljon kronor i produktionstjänster från kontraktstillverkaren Inission och 250’000 kronor i stöd från konsultföretaget Prevas för fortsatt utveckling av innovationen. Prisutdelningen genomfördes på den nu pågående mässan Elektronik 2017 i Göteborg och förrättades av Inissions Marknadschef, Olle Hulteberg, och Prevas representant Maria Månsson.

 H&E Solutions CEO Alex Hedberg, COO Mikael Erneberg och ansvarig utvecklare Florian Curinga Grundarna av företaget H&E Solution AB studerar för närvarande maskinteknik på KTH. Ytterligare en KTH-student, Florian Curinga, jobbar heltid med bolaget. Man har också anlitat två examensjobbare från lärosätet som för närvarande arbetar med att förädla tekniken.
Reporter och Fotograf: © Jonas Karlsson
Annons
Annons
2020-10-20 19:22 V18.11.10-1