Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© nanomedical diagnostics Teknik | 14 mars 2017

Ny massproducerad grafensensor

 från Nanomed

Bioteknikföretaget Nanomedical Diagnostics (Nanomed) har tillsammans med mikromekaniksmedjan Rogue Valley Microdevices lyckats ta fram vad företagen hävdar är världens enda massproducerade biosensor i grafen.

Sensorn kan komma att användas inom forskning och nya produkter för diagnostik och hälsoövervakning.
 "Förmågan att tillverka grafenbaserade biosensorer i stor skala gör det möjligt för oss att skapa betydande kostnadssänkningar för många livsvetenskaps- och sjukvårdstillämpningar samt införa omvälvande funktioner som aldrig har setts förut", skriver företaget i ett pressmeddelande.

 Grafen betraktas som världens mest mångsidiga material men antalet praktiska tillämpningar ute på marknaden är försvinnande få. Hittills har biosensorer i grafen oftast utvecklats och producerats inom ramarna för specialiserade projekt vid universitetslaboratorier till "engångsplattformar". Samarbetet mellan det i USA baserade företaget Nanomed och Rogue Valley Microdevices kan nu komma att öppna nya vägar för massproducerade biosensorer avsedda för att snabbt och enkelt karakterisera biomolekyler. Grafen har utmärkt elektrisk ledningsförmåga, stor ytarea och unik biokompatibilitet. Studier på detektion av biomolekyler med hjälp av labbproducerade grafenbaserade biosensorer har visat att dessa har en hög känslighet, brett linjärt detektionsintervall och låga detektionsgränser. Enligt Nanomed har ett flertal försök gjorts av andra företag att kommersialisera grafenbaserade biosensorer i stor skala, men det har visat sig problematiskt på grund av svårigheten i att integrera ömtåligt grafenmaterial i vanliga produktionsprocesser för stora volymer.

 Nanomed och Rogue Valley Microdevices säger sig nu ha löst problemet och övervunnit de stora tillverkningshindren för att kunna lansera företagets så kallade "label-free kinetic binding assay Agile R100" på marknaden. Biosensorn är utformad för att leverera biofysiska data till läkemedels- och proteinläkemedelsföretag så att de kan fatta mer välgrundade beslut tidigare i läkemedelsutvecklingsprocessen. Och med den svåraste pusselbiten - kostnadseffektiv storskalig tillverkning – löst, ser företaget nu möjligheter för en betydande inverkan på hälsovårdsbranschen med nya innovativa produkter inom biovetenskaplig forskning, läkemedelsforskning samt platformar för diagnostik och hälsoövervakning.

 – Rogue Valley Microdevices har varit en utmärkt partner i utvecklingen av en livskraftig storskalig tillverkningsprocess för våra Agile biosensorchips. Deras processingenjörer i världsklass ordnade så att Agile R100 kan tillverkas med hög reproducerbarhet, kvalitet och genomströmning, vilket ger bättre data och lägre kostnader för våra kunder. På lång sikt kommer förmågan att tillverka biosensorer i grafen i stor skala göra att vi kan skapa betydande kostnadsminskningar för många life science och sjukvårdstillämpningar samt införa omvälvande funktioner som aldrig har sett förut, säger Nanomeds grundare och vd, Ross Bundy.
Reporter: Jonas Karlsson
Annons
Annons
2020-10-20 19:22 V18.11.10-2