Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Anette Andersson vinnova Elektronikproduktion | 21 mars 2017

Vinnova satsar på nya kompetenscentrum

Vinnova satsar nu resurser pÄ Ätta nya kompetenscentrum i ett femÄrigt program dÀr universitet och företag kan bedriva forskning pÄ viktiga omrÄden.
Det handlar bland annat om sensorteknik, resurseffektiva fordon, material för brÀnsleceller och batterier samt teknik för bÀttre högfrekvens- och högeffektskomponenter.

I kompetenscentrumen ska universitet, forskningsinstitut, företag och offentliga aktörer bedriva forskning i nÀra samarbete inom omrÄden som Àr viktiga för Sveriges konkurrenskraft. Syftet Àr att ny kunskap och ny teknik skall föras ut via nÀringsliv eller andra delar av samhÀllet och bidra till utvecklingen av nya produkter, processer och tjÀnster. Satsningen Àr ocksÄ tÀnkt att göra Sverige mer attraktivt för kunskapsintensiva företag.

– TillgĂ„ng till bra forskningsmiljöer och möjligheter till samarbeten med universitet spelar en viktig roll för Sveriges möjligheter att behĂ„lla och attrahera kunskapsintensiva företag. Tidigare erfarenhet visar tydligt att den hĂ€r typen av samarbeten stĂ€rker innovationsförmĂ„gan i företagen som deltar, sĂ€ger Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

Varje kompetenscentrum fÄr finansiering frÄn Vinnova med mellan fyra och Ätta miljoner kronor per Är under fem Är, dock maximalt 36 miljoner. Utöver det bidrar de universitet och företag som deltar med lika mycket vardera. Satsningen utgör en del i regeringens initiativ med strategiska samverkansprogram.


Följande nya kompetenscentrum fÄr finansiering:

FunMat-II, Linköpings universitet
Forskning inom högpresterande material med ytor som optimerats pÄ nanonivÄ för verktyg, brÀnsleceller och batterier.

Kompetenscentrum för additiv tillverkning – metall, Chalmers
Forskning för utveckling av material och processer för additiv tillverkning (3D-printing) av avancerade metalliska komponenter.

Centre for Advanced BioProduction, AdBIOPRO, KTH
Ett centrum som genom sin forskning ska möjliggöra att biologiska lÀkemedel kan produceras i stor skala, genom ett vÀl sammansatt konsortium anses de ha stora möjligheter att bli internationellt ledande.

Centrum för III-Nitrid teknologi, Linköpings universitet
Ska leda till ny teknologi som kan förbÀttra högfrekvens- och högeffektskomponenter, vilket kan bidra till att lösa globala samhÀllsutmaningar med utslÀpp av vÀxthusgaser och det ökande beroendet av mobil data.

Digital Cellulose Center, Acreo Swedish ICT AB
Forskning inom omrÄdet digital cellulosa, dÀr cellulosa kombineras med elektroaktiva material som möjliggör cellulosaprodukter som kan kommunicera med den digitala vÀrlden och som samtidigt Àr miljömÀssigt hÄllbart.

Linköping Center for Sensor Informatics and Control (LINK-SIC), Linköpings universitet
Ska bedriva industriinriktad forskning inom sensorinformatik och reglerteknik. Centrets vision Àr att bidra till utveckling inom svensk systembyggande industri, vilken Àr avgörande för landets tillvÀxt och ekonomiska hÄllbarhet.

Vinnwater, LuleÄ tekniska universitet
Visionen Àr att utveckla banbrytande, forskningsbaserade dagvattenlösningar, som minimerar föroreningsbelastningen pÄ sjöar och vattendrag, och som fÄngar de möjligheter som dagvattenavrinning kan erbjuda.

Centre for ECO2 Vehicle Design - Resurseffektiva fordon för ett hÄllbart samhÀlle, KTH
ECO2 Àr en forskningsmiljö dÀr alla Sverigebaserade fordonstillverkare Àr samlade för att skapa kompetens, metoder och kunskap som Àr nödvÀndig för att utforma resurseffektiva fordon.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1