Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ericsson Elektronikproduktion | 28 mars 2017

Strategin som ska rädda Ericsson

Den svenska telekomjÀtten har en ny strategi för som syftar till att Äterta koncernens teknik- och marknadsledarskap samt förbÀttra lönsamheten. Men planen innefattar Àven stora omstruktureringskostnader.
Den övergripande strategin syftar till att möjliggöra för operatörer att expandera sin verksamhet till nya branscher och skapa nya intÀktsströmmar. För att uppnÄ detta tÀnker företaget utnyttja den kraft som 5G, IoT och molntjÀnster kommer att kunna erbjuda.

Det frÀmsta mÄlet Àr att ÄterstÀlla lönsamheten vilket kommer att innebÀra att Ericsson kommer att fokusera produktportföljen till fÀrre omrÄden samt sÀkerstÀlla effektivitet i verksamheten.

Ericsson kommer att lÀgga större vikt pÄ lösningar som kombinerar produkter och tjÀnster. Parallellt kommer bolaget öka investeringarna i forskning och utveckling (FoU) och vidareutveckla tjÀnsteerbjudandet inom vissa specifika kÀrnomrÄden, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Börje Ekholm, Ericssons VD och koncernchef, sÀger: "Ericssons teknik- och marknadsledarskap har under en tid varit utmanat, och koncernens strategi har inte gett förvÀntat resultat. I vÄr genomlysning av strategin har vi noggrant lyssnat pÄ kunder vÀrlden över och gjort en omfattande analys av bÄde portfölj och hur vi presterar. Idag presenterar vi ÄtgÀrder för att snabbt ÄterstÀlla lönsamheten. Vi etablerar ocksÄ en startpunkt för att leda teknikutvecklingen och skapa vÀrldsledande lösningar inom de omrÄden som vi valt att fokusera pÄ."
FörÀndringar i portföljen

Ericsson planerar att vidta vissa ÄtgÀrder för att fokusera och stÀrka bolagets kÀrnerbjudande. Man planerar att öka takten i investeringarna inom specifika omrÄden inom Networks för att stötta en fortsatt global utrullning av 4G, och etablera en ledande position inom 5G.

Verksamheten Network Rollout kommer inriktas pÄ Ericssons egna portfölj inom nÀtprodukter. Arbetet med att förbÀttra lönsamheten inom detta omrÄde kommer att stÀrkas ytterligare.

Inom det nya affÀrsomrÄdet Digital Services, som omfattar molnbaserad virtualiserad nÀtinfrastruktur, mjukvara för stödsystem (OSS/BSS) samt tillhörande tjÀnster, Àr fokus pÄ kort sikt att ÄterstÀlla lönsamhet. OmrÄdet Àr dessutom strategisk viktigt för bolaget och dÀrför kommer man att selektivt öka investeringarna inom omrÄdet.t.

Man planerar ett skifte i bolagets IoT-strategi, till en plattforms- och lösningsorienterad strategi frÄn dagens inriktning som Àr tjÀnstedriven och utgÄr frÄn systemintegration. Och för Managed Services kommer tyngdpunkten ligga vid automatisering, bÀttre utnyttjande av globala skalfördelar och pÄ Ericssons kapacitet inom OSS. Fokus ligger pÄ att vÀnda verksamheten frÄn ett negativt resultat 2016, och ta itu med kundÄtaganden och kontrakt som inte har tillrÀcklig lönsamhet.

Finansiella konsekvenser

Som en konsekvens av förĂ€ndringarna i strategin kommer vissa immateriella tillgĂ„ngar, inklusive utvecklingskostnader – inom segmenten Media och IT & Cloud – att skrivas ned i första kvartalet. Ericsson uppskattar effekten pĂ„ rörelseresultatet till 3 - 4 miljarder kronor, utan pĂ„verkan pĂ„ kassaflödet under första kvartalet, meddelar man i pressmeddelandet.

Som en följd av högre planerad takt i kostnadsneddragningar, uppskattar vi att omstruktureringskostnader för 2017 kommer att uppgÄ till cirka 6 - 8 miljarder kronor, varav cirka 2 miljarder kronor i första kvartalet. Detta ska jÀmföras med den tidigare uppskattningen pÄ 3 miljarder kronor i omstruktureringskostnader för helÄret 2017.

Ytterligare avsÀttningar, relaterade till vissa större kundkontrakt som nyligen utvecklats negativt, kommer att göras i första kvartalet 2017 och uppskattas till 7-9 miljarder kronor.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1