Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

40 kommuner slåss om NorthVolts batterifabrik

Peter Carlsson vd och grundare av NorthVolt har tillsammans med sitt team ett kritiskt beslut framför sig – det börjar bli dags hitta den framtida gigafabrikens hem.

En investering på omkring 40 miljarder kronor som kommer att resultera i en batterifabrik i storlek med Gamla Stan och cirka 2’500 nya jobb – det är var cirka 40 kommuner slåss om.
Peter Carlsson - © NorthVolt
I en intervju med Di under Åre Business Week, säger Peter Carlsson att NorthVolt skickade ut en förfrågan till 20 kommuner, och när svarstiden väl hade gått up hade de fått svar från omkring dubbelt så många. Och nu är det dags för batteribolaget att sätta sig ner och gå igenom intressenterna. ”Vi har ju en önskelista på kritiska parametrar. Vi har sagt att vi behöver 200 hektar mark, energiförsörjningen är jätteviktigt och vi behöver logistikmöjligheter både i form av hamn och av annan transportinfrastruktur. Vi ska nu sätta oss ned och solla ned det till fem kommuner där vi gör djuplodande analyser”, säger Peter Carlsson till Di. Det här med energiförsörjningen kommer vara en nyckelfaktor i valet säger Andreas Regnell, strategidirektör hos Vattenfall till Di. Vatten fall är en av medfinansiärerna och har investerat 5 miljoner kronor i den inledande fasen av projektet. Fabriken – vart den nu kommer att byggas – kommer vid färdigställandet ha en kapacitet på fyra block om åtta gigawattimmar, och den nuvarande tidsplanen är att den ska stå helt färdig 2023. Men NorthVolt har upp även upplevt intresse från andra håll än kommunerna. Jobbansökningar har kommit in med ett hundratal ansökningar per dag sedan lanseringen, säger Peter Carlsson till tidningen. Men även potentiella kunder ska va visat intresse för etableringen. Till Di säger Peter Carlsson att när bolaget pratar med olika kundgrupper så är en europeisk leverantör högintressant. Han pekar på det faktum att många av leverantörerna ligger i Asien och att det finns ett par gupp på vägen när det kommer till att transportera batterier över hela världen. Efter sommaren är det dags för NorthVolt att påbörja marknadsföringen av finansieringen av jättebygget. Enbart den första etappen räknas ha en prislapp på upp till 14 miljarder kronor. Något som bolaget ser sig kunna nå genom en kombination av lån från europeiska investeringsfonder, industriella investerare och möjligen gröna obligationer, skriver Di.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2023-11-28 16:51 V22.0.8-2
Annons
Annons