Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Svensk Elstandarn Elektronikproduktion | 12 april 2017

Ny standard för samman EMC och SIL

Hittills har det inte funnits nÄgon beskrivning om hur de generella EMC-standardena som behandlar immunitet hör samman med den sÀkerhetsklassning som beskrivs enligt Safety integrity level (SIL) för sÀkerhetskritiska system.
Nu blir det Àndring pÄ det dÄ SEK Svensk Elstandard kommer med standarden SS-EN 61000-1-2 som knyter ihop SIL-vÀrlden och EMC-vÀrlden.

Dagens EMC-standarderna som behandlar immunitet hos utrustning i olika miljöer innehĂ„ller inte nĂ„gra villkor för vilka funktionsstörningar som kan accepteras för en produkt som utsĂ€tts för elektromagnetisk pĂ„verkan. Vad man kan acceptera beror naturligtvis i hög grad pĂ„ vad det Ă€r för slags produkt och vad den anvĂ€nds till. Även om det Ă€r uppenbart att kraven Ă€r högre pĂ„ komponenter i system med nĂ„gon sorts sĂ€kerhetsbetydelse, finns det inte nĂ„gon direkt koppling mellan EMC-standardernas nivĂ„er och det system med SIL-klassning som beskrivs i andra standarder (SIL = safety integrity level, SS-EN 61508).

I den nya standarden SS-EN 61000-1-2 kopplas EMC genomgÄende till fordringarna i standardserien SS-EN 61508 (SIL). Den behandlar bland annat EMC-aspekter pÄ olika nivÄer i systemet och principer för verifiering och validering. Den innehÄller sÀrskilt ett avsnitt om provning och om val av provning med tanke pÄ funktionskraven. Förutom gÀngse EMC-frÄgor, hur elektriska apparater pÄverkar varandra, tar standarden ocksÄ upp elektrostatiska urladdningar (ESD) och tÄlighet mot kraftiga elektromagnetiska pulser, sÄ kallade HEMP.

Du kan lĂ€sa en preview av SS-EN 61000-1-2, Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) – Del 1-2: AllmĂ€nt – Metodik för att uppnĂ„ funktionell sĂ€kerhet i elektriska och elektroniska system med avseende pĂ„ elektromagnetiska fenomen pĂ„ den hĂ€r lĂ€nken.

För mer information finns en preview av SS-EN 61000-1-2, Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) – Del 1-2: AllmĂ€nt – Metodik för att uppnĂ„ funktionell sĂ€kerhet i elektriska och elektroniska system med avseende pĂ„ elektromagnetiska fenomen att lĂ€sa.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2