Annons
Annons
© zenuity Elektronikproduktion | 18 april 2017

Zenuity – Autolivs och Volvos JV är nu igång

Zenuity, JV-bolaget mellan Autoliv och Volvo Cars har nu startat sin verksamhet. Zenuity är en ny aktör på den globalt växande marknaden för mjukvarusystem till självkörande bilar.

Detta är första gången en tillverkare av premiumbilar går samman med en huvudleverantör för att utveckla ledande avancerade förarassistanssystem (ADAS) och teknologier till självkörande bilar (AD).
Dennis Nobelius - © Zenuity
”Med Zenuity kan vi leverera världsledande, robusta lösningar till självkörande bilar. Den kombinerade erfarenheten hos Autoliv som är världsledande inom bilsäkerhet och Volvo Cars som tillverkar premiumbilar säkerställer lösningar som tillgodoser de behov bilister har i verkliga trafiksituationer,” säger Jan Carlson, vd och koncernchef för Autoliv i ett pressmeddelande. ”Volvo Cars slår samman sin know-how med Autolivs för att skapa en världsledare inom säkerhetssystem för självkörande bilar. Med Zenuity tar vi ytterligare ett steg mot att leverera denna spännande teknologi,” säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars. Dennis Nobelius, vd för Zenuity menar att biltillverkarnas initiala intresse för Zenuity har varit mycket uppmuntrande och att bolaget nu ser fram mot att leda utvecklingen av nästa generations bilar – som både ska va säkrare och mer automatiserade Autoliv gör i samband med tillträdet en investering i det nya JV-bolaget på totalt cirka 1,1 miljarder kronor, där den stora merparten utgör ett kapitaltillskott, men inkluderar även immateriella rättigheter, know-how och personal. Även Volvo Cars bidrar med immateriella rättigheter, know-how och personal. Zenuity ägs till lika delar av Autoliv och Volvo Cars. Zenuitys huvudkontor ligger i Göteborg men verksamheten bedrivs även i München, Tyskland, och i Detroit, USA. Initialt har JV-bolaget närmare 300 medarbetare, främst så kommer dessa från Autoliv och Volvo Cars men även från vissa nyrekryteringar. Men på medellång sikt förväntas växa bolaget till drygt 600 medarbetare.
Visa fler nyheter
2020-02-26 22:10 V18.0.3-2