Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt Elektronikproduktion | 26 april 2017

Northvolt tar nästa steg mot storskalig batteriproduktion

Northvolt går vidare med åtta svenska samt två finska kommuner/ kommunsamarbeten för att hitta den optimala platsen för storskalig batteriproduktion.
Tillgång till mark, elkraft och vatten, logistiska förutsättningar, lokalt företagarklimat och förutsättningar för att kunna attrahera arbetskraft har varit särskilt viktiga i urvalsprocessen, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Efter en samlad bedömning fortsätter nu samtalen om var fabriken ska byggas med de åtta svenska kommunerna Göteborg, Gävle, Luleå, Malmö, Mariestad-Skövde, Norrköping, Skellefteå och Västerås. Därtill har vi dialog med Kotka-Hamina och Vasa i Finland.

Northvolts mål är att påskynda denna omställning till ett koldioxid-neutralt samhälle genom att bygga Europas största batterifabrik. Och enligt bolaget är valet av plats för fabriksbygget är centralt i möjliggörandet av projektet.

– Vi har pratat med ett fyrtiotal kommuner och går nu in i djupare samtal med åtta svenska och två finska kommuner. Det är en process med högt tempo, vilket är helt nödvändigt för att vi ska kunna inta en ledande roll på den europeiska marknaden, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt i pressmeddelandet.

För att bygga en storskalig fabrik – som mer eller mindre är större än Gamla Stan – för batteritillverkning finns det en del höga fysiska krav. Bland annat handlar det om förutsättningar som befintlig mark lämpad för industriell verksamhet, tillgång till stora mängder elkraft och tillgång till vatten för bland annat kylning.

Det rör sig också om krav på logistiska förutsättningar som närhet till hamn, tågförbindelser och internationell flygplats. I Northvolts urvalsprocess har en lång rad parametrar beaktats såsom arbetsmarknadsläget, industriell tradition i regionen och närhet till universitet.

Bolaget säger i pressmeddelandet att de kommer att behöva anställa ett stort antal högspecialiserade ingenjörer (mellan 2500 – 3000 som Peter Carlsson berättade under telefonkonferensen). Många av de ledande specialisterna inom batteriproduktion kommer från Asien eller USA och förutsättningarna för att kunna attrahera denna typ av talanger till fabriken är central.

– Om vi ska lyckas krävs att det privata och det offentliga drar åt samma håll och vi känner hittills ett enormt stöd för vår ambitiösa plan. Vi är övertygade om att vi har en konkurrenskraftig affärsmodell på plats som på allvar kan bidra till omställningen bort från användandet av kol, olja och gas, säger Peter Carlsson.

Nu kommer en fördjupad analys av förutsättningarna ske och nästa steg är att i sommar ta beslut om vilka kommuner som vi går vidare med inför miljöprövning och tillståndsprocesser.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1