Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© everythingpossible dreamstime.com Elektronikproduktion | 04 maj 2017

Swereas digitaliseringsprojekt ska lyfta svensk industri

Material som kommunicerar och AI i industriprocesser – det Ă€r tvĂ„ av de teman som behandlas i sex nya projekt som fĂ„tt pengar av Vinnova för att ta fram nya tekniker och metoder för att digitalisera svensk industri.
Industrin ska bli smartare genom ökad digitalisering – och med 22 miljoner till sex projekt ska industriföretag och forskningsinstitut tillsammans bana vĂ€g för framtida konkurrenskraft för svenskbaserad industri. Swerea har under lĂ„ng tid byggt upp forskning och kunskap kring automatisering och digitalisering för tillĂ€mpning i industrin och kommer att deltar i fyra och leder tre av projekten.

Smarta gjutgods

Projektet ska leverera nya robusta och kostnadseffektiva sensorer som Àr integrerade i gjutgods och ett tillhörande sensorsystem. PÄ sÄ sÀtt kan helt ny funktionalitet adderas och det ger konstruktörer och produktdesigners ytterligare en dimension att arbeta med. Till exempel underlÀttas övervakning av komponenter i utsatta och svÄrtillgÀngliga miljöer. I projektet deltar RISE Acreo, SKF och Husqvarna.

− Konceptet lĂ€mpar sig för serieproduktion och Ă€r en innovation som utvecklar vĂ€rdet och affĂ€rsmodellen för metallkomponenter. Innovationen har gjorts möjlig genom samverkan över forskningsomrĂ„den och nĂ€ra dialog med industrin, sĂ€ger forskaren Raul Carlsson vid Swerea SWECAST.

Unika koncept med hjÀlp av AI

Artificiell intelligens siktar pÄ att ge oss framtidens nya produktkoncept. Forskare pÄ Swerea IVF och Chalmers samt företagen Kongsberg Automotive och Autotube Group ska tillsammans utveckla en miljö dÀr digitala verktyg kan generera nya koncept för optimerade lösningar.

− Projektet Ă€r en ny vĂ€g att ta fram unika koncept för produkter. Vi kommer att ta fram en metodik som inte finns i industrin idag. VĂ„r viktigaste utmaning Ă€r att bygga vidare pĂ„ forskningsresultat och föra dem till praktisk anvĂ€ndning i industrins produktutvecklingsprocesser, sĂ€ger Mikael Ström forskare vid Swerea IVF.

Automatiserad design av produktionsutrustning

Vi ser mer och fler av sĂ„ kallade collaborative robots (Co-Bots) och snart blir robotarna mer Ă€n maskiner – de blir vĂ„ra kollegor. Automatiserade processer kan göra produktionen effektivare, men vissa moment mĂ„ste fortfarande utföras av mĂ€nniskor. Tillsammans med Linköpings universitet, ABB, Volvo PV, Etac Supply Center, Strömsholmen och XPerdi ska Swerea utforma en designprocess som automatiskt genererar bĂ„de effektiva och sĂ€kra produktionsceller.

− Att kunna automatisera allt fler verksamheter pĂ„ ett kostnadseffektivt sĂ€tt blir allt viktigare. Projektet avser flytta fram grĂ€nserna för hur mycket av beredningsprocessen för digital produktionsteknik som kan automatiseras, sĂ€ger Sten Grahn, forskare vid Swerea IVF.


Uppkoppling och tillstÄndsmÀtning

Haverier och underhÄllsarbete Àr mycket kostsamt. Genom att kombinera additiv tillverkning med fiberoptiska sensorer och visualisering av tillstÄndsdata, siktar forskarna pÄ att förbÀttra arbetet med förebyggande ÄtgÀrder och underhÄll. Projektdeltagare Àr Swerea IVF, Carpenter Power Products, Brogren Industries, Uddeholms, Gestamp Hardtech, RISE Acreo, Siemens industrial turbomachinery, XMReality och Proximion.

− Kombinationen av fiberoptiska nĂ€t, additiv tillverkning, "augmented reality" och digitalisering möjliggör tillstĂ„ndsmĂ€tning pĂ„ ett sĂ€tt som tidigare inte varit möjligt. MĂ„let med projektet Ă€r att ta fram tvĂ„ additivt tillverkade demonstratorermed integrerade fiberoptiska sensorer som i uppkopplat lĂ€ge Ă„skĂ„dliggör mĂ€tningar, sĂ€ger Seyed Hosseini, forskare vid Swerea IVF.

Satsningen pÄ projekten Àr kopplad till regeringens strategiska samverkansprogram för uppkopplad industri och nya material och ingÄr i ett regeringsuppdrag för digitalisering av industrin. Syftet Àr att bÀdda för en svensk industri i framkant.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1