Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© fingerprint Komponenter | 04 maj 2017

Det gick inte som planerat för Fingerprint

IntÀkterna under det första kvartalet landade pÄ 685,9 miljoner kronor, vilket Àr en kraftig minskning om 54 procent frÄn 1 491,2 miljoner under samma period i fjol.
Bruttomarginalen uppgick till 41 procent, ner frÄn 49 procent under jÀmförelseperioden. Rörelseresultatet slutade pÄ 70,8 miljoner kronor, Àven dÀr en minskning frÄn Äret innan dÄ bolaget rapporterade ett rörelseresultat pÄ 618,7 miljoner kronor. Rörelsemarginalen var 10 procent under kvartalet, jÀmfört med 41 procent för första kvartalet 2016.

– För nĂ€rvarande har vi en utmaning med överlager i vĂ€rdekedjan i kombination med en hĂ„rdnande konkurrens vilket som vĂ€ntat pĂ„verkat vĂ„ra leveranser och intĂ€kter negativt. Detta har resulterat i ett svagt men lönsamt första kvartal, sĂ€ger vd Christian Fredrikson i kvartalsrapporten.

Christian Fredrikson menar att den lageruppbyggnad i vĂ€rdekedjan som nu pĂ„verkar bolagets intĂ€kter Ă€r en konsekvens av att flera av Fingerprints större OEM-kunder har haft högre sĂ€ljmĂ„l Ă€n de har lyckats förverkliga – med överproduktion och lageruppbyggnad som följd.

– Jag har fĂ„tt mĂ„nga frĂ„gor kring vĂ„r visibilitet den senaste tiden. Jag kan konstatera att visibiliteten Ă€r mycket god nĂ€r det gĂ€ller vilka kommande smartphone-lanseringar som vĂ„ra sensorer kommer att finnas med i. Vi har dĂ€remot begrĂ€nsad kunskap kring vilka försĂ€ljningsvolymer dessa smartphones sedan kommer att generera, vilket Ă€r det som driver vĂ„ra intĂ€kter, sĂ€ger Fredrikson.

Fingerprint menar dock att problematiken med överlager hos partners och kunder Àr ett kortsiktigt problem och att dessa lagernivÄer kommer att normaliseras under andra kvartalet. Men för att sÀkerstÀlla god lönsamhet ser bolaget över sina kostnader och verksamheten i stort, allt för att satsar resurserna pÄ rÀtt omrÄden.

– Rekrytering av spetskompetens kommer att fortsĂ€tta men den kommer att göras mera selektivt. Efter ett par Ă„r av mycket kraftig tillvĂ€xt finns det anledning att konsolidera verksamheten och passa pĂ„ att se över och anpassa processer och arbetssĂ€tt, sĂ€ger Christian Fredrikson i kvartalsrapporten.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 22:05 V11.10.12-1