Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kristian Pohl © Regeringskansliet Teknik | 22 maj 2017

Nationell satsning på elektriska fordon

NÀrings- och innovationsminister Mikael Damberg trÀffat företrÀdare frÄn fordonsindustrin, universitet och Göteborgs stad för att diskutera insatser för en stÀrkt fordonsindustri.
Ett resultat av mötet Àr att Research Institutes of Sweden (RISE) fÄr i uppdrag att ta fram ett förslag pÄ hur en gemensam forskningsmiljö inom elektromobilitet skulle kunna se ut och finansieras tillsammans.

Mikael Damberg har trÀffat företrÀdare frÄn CEVT, Scania, Volvo Cars och Volvokoncernen, samt Chalmers, Uppsala universitet, Linköpings universitet, RISE, Swedish Electromobility Center och Göteborgs stad, för att diskutera en gemensam forskningssatsning som ska göra Sverige vÀrldsledande inom elektromobilitet. Syftet med satsningen Àr att alla parter ska bidra till en gemensam kraftsamling för att stÀrka forskning och utveckling inom omrÄdet.

Som de flesta redan vet sĂ„ pĂ„gĂ„r det en omvandling inom fordonsindustrin dĂ€r vi flyttar oss nĂ€rmare och nĂ€rmare en omvandling till elektrifierad mobilitet – och fordonstillverkare vĂ€rlden över jobbar för att vara först ute med den nya tekniken. Och tittar vi pĂ„ Sverige sĂ„ har vi en lĂ„ng historia som en stark bilbyggarnation.

Det som hĂ€nder nu ’r att det skall tas ett förslag fram dĂ€r syftet Ă€r att de stora fordonstillverkarna, akademien och det offentliga samutnyttjar kompetens och forskningsresurser. Det syftar till att ge goda förutsĂ€ttningar att fortsĂ€tta vara en av vĂ€rldens frĂ€msta bilbyggnarnationer Ă€ven i framtiden.

Samtalen har lett till att RISE fÄr i uppdrag att ta fram ett förslag pÄ hur en ny nationell forskningsmiljö ska kunna se ut och finansieras.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2