Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Olof Olsson Stockholms universitet Elektronikproduktion | 12 juni 2017

Obemannad farkost ska leta fisk

För första gÄngen testas nu en sjÀlvgÄende, fem meter lÄng, obemannad ytfarkost för att undersöka förekomsten av fisk i svenska vatten. Tekniken kan enligt forskarna ha stor potential för framtida undersökningar av de marina ekosystemen.
I en nu pĂ„gĂ„ende pilotstudie, som Ă€r ett samarbete mellan Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, anvĂ€nds en ny teknik för att undersöka havsmiljön. Studien sker i vattnen vĂ€ster om Gotland – ett omrĂ„de som utgör en hotspot för biologisk mĂ„ngfald i Östersjön, med bland annat de största havsfĂ„gelkolonierna (Karlsöarna) och Ă€ven ett delvis intensivt fiske efter smĂ„ pelagiska arter (skarpsill och strömming). Karlsöarna hyser upp mot 80 000 individer av fiskĂ€tande fĂ„glar, som preliminĂ€rt kan konsumera omkring 3000 ton fisk under hĂ€ckningsperioden som pĂ„gĂ„r mellan april och juli.

– För att förvalta de marina ekosystemen mĂ„ste vi förstĂ„ interaktioner mellan olika arter, men ocksĂ„ hur detta relaterar till ett modernt och hĂ„llbart resursnyttjande. Det kan till exempel vara nödvĂ€ndigt att reglera fisket under vissa delar av Ă„ret för att det ska finnas tillrĂ€ckligt mycket föda för havsfĂ„glar, sĂ€ger Jonas Hentati-Sundberg, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua).

Den obemannade farkosten som döpts till "Autonaut" har utvecklats i Storbritannien och drivs framÄt av vÄgkraft. Instrumenten ombord drivs av solpaneler pÄ dÀck. Data kan tankas ner via satellit eller VHF-radio. Autonaut kan programmeras att köra olika rutter men ocksÄ styras direkt via satellit och VHF. ­Under testperioden kommer Autonaut kontinuerligt att samla in data med ett avancerat vetenskapligt ekolod, och dÀrmed ge information om fiskens biomassa och utbredning.

Den nya tekniken Àr enligt forskarna billigare Àn traditionella fartyg och har ocksÄ fördelen att den kan samla in data om vÄra hav kontinuerligt, under lÄng tid. Den Àr dessutom liten och helt ljudlös vilket gör att man pÄ ett miljövÀnligt sÀtt kan följa upp ekosystemen och upptÀcka nya mönster. Bland annat har forskarna redan kunnat studera dykande sillgrisslor pÄ ekolodet - nÄgot man inte kunnat göra med traditionell teknik.

– PĂ„ sikt finns möjligheter till att bearbeta och presentera information i realtid. Autonaut kan dessutom utrustas med andra typer av vetenskaplig provtagningsutrustning, vilket kan vara intressant för att öka kunskapen om andra delar av ekosystemet och Östersjöns miljötillstĂ„nd, sĂ€ger Joakim Hjelm, avdelningschef för SLU Aquas havsfiskelaboratorium i Lysekil.

Om pilotstudien faller vÀl ut planeras en studie i full skala under tre Är (2018-2021) i det aktuella omrÄdet. Det finns Àven preliminÀra planer pÄ motsvarande studier i andra ekosystem, till exempel i Gullmarsfjorden pÄ VÀstkusten.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1