Annons
Annons
Annons
Annons
© qualcomm © NXP Komponenter | 12 juni 2017

Qualcomm och NXP får rött kort av EU

EU-Kommissionen meddelar att man sjösatt en fördjupad utredning av Qualcomms förvärv av NXP. Det finns en oro att transaktionen kan leda till högre priser, färre val och minskad innovation inom halvledarindustrin.

EU-Kommissionären Margrethe Vestager, som är ansvarig för konkurrenspolitiken, menar att i och med att halvledare används i praktiskt taget alla elektroniska enheter, är vi beroende av dem. Och Kommissionen utredning syftar till att se till att konsumenterna fortsätter att dra nytta av säkra och innovativa produkter till konkurrenskraftiga priser. Den föreslagna transaktionen skulle kombinera två stora aktörer inom halvledarindustrin. Qualcomm utvecklar och levererar baseband-chipset (både fristående och integrerade med en applikationsprocessor) för mobila telekommunikationsstandarder som UMTS och LTE. Och NXP är en viktig leverantör inom halvledare, särskilt för bilindustrin. När det gäller mobila enheter är NXP en stor leverantör av chip för NFC och secure elements (SEs). Kommissionens första marknadsundersökning väckte flera frågor, framförallt gällande halvledare som används i mobila enheter som smartphones och inom bilindustrin. Kommissionen är oroad över att:
  • Det sammanslagna bolaget skulle ha starka marknadspositioner inom både baseband-chipset och NFC/SEs-chip och skulle ha förmågan att utesluta konkurrerande leverantörer från dessa marknader.
  • Bolaget skulle ha förmågan och incitament att ändra NXP:s nuvarande praxis gällande licenser för immateriella rättigheter, särskilt när det gäller NFC-teknik. Kommissionen menar att detta skulle kunna leda till konkurrensbegränsande effekter, till exempel ökade royalties för kunder och/eller uteslutning av konkurrenter.
  • Det finns även en oro att samgåendet skulle undanröja konkurrensen mellan företag som är verksamma på marknaderna för halvledare som används inom bilindustrin och i synnerhet inom det växande segmentet för Vehicle to Everything ("V2X") som kommer att spela en viktig roll i den framtida utvecklingen av anslutna bilar.
Visa fler nyheter
2020-06-09 11:27 V18.6.11-1