Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saab Elektronikproduktion | 19 juni 2017

Lyckad första flygning med Gripen E

Saab meddelar att de haft en lyckad första flygning med nÀsta generations stridsflygplan, Gripen E.
Klockan 10:32 torsdagen den 15 juni lyfte Gripen E (individnummer 39-8) för första gĂ„ngen. Flygplanet startade frĂ„n Saabs flygfĂ€lt i Linköping, med en testpilot frĂ„n Saab. PremiĂ€rflygningen genomfördes i de östra delarna av Östergötland och varade i 40 minuter. Under flygningen kontrollerades flygegenskaper och grundlĂ€ggande systemfunktioner. LandstĂ€llet fĂ€lldes Ă€ven in och ut.

– Flygningen gick smidigt och jag kĂ€nner mig givetvis vĂ€ldigt glad och nöjd nu. Flygplanet uppförde sig precis som förvĂ€ntat och som vi har sett i vĂ„ra simuleringar tidigare. Accelerationsprestandan Ă€r imponerande, sĂ€ger Marcus Wandt, testpilot, Saab.

– Idag har vi för första gĂ„ngen flugit detta stridsflygplan, som Ă€r av vĂ€rldsklass. Vi gjorde det dessutom med en fullt ut kvalificerad mjukvara för det revolutionerande avioniksystemet. Detta kommer att ge vĂ„ra kunder ett framtidssĂ€krat flygplan. Nu fortsĂ€tter vĂ„r flygprovverksamhet och under 2019 pĂ„börjar vi leverans till bĂ„de vĂ„r svenska kund FMV och Brasilien, sĂ€ger Jonas Hjelm, Senior Vice President och chef för Saabs affĂ€rsomrĂ„de Aeronautics.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1