Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© scanrail dreamstime.com Analys | 19 juni 2017

Optisk fiber ska ge effektivare bränsleceller

BrÀnsleceller har potential att fÄ en stor pÄverkan pÄ energimarknaden med ren, kostnadseffektiv och pÄlitlig energi. Men gÄr det att förbÀttra en redan hög verkningsgrad genom att leda in ljus för att stimulera reaktioner i brÀnslecellen? Det ska forskningsinstitutet RISE Acreo ta reda pÄ i ett nytt forskningsprojekt.
BrÀnsleceller Àr inget nytt pÄhitt; den första fungerande brÀnslecellen presenterades redan 1838. Till skillnad mot förbrÀnningsmotorer ger en brÀnslecell obefintliga luftföroreningar, utan slÀpper enbart ut destillerat vatten (dÀremot kan tillverkning av vÀtgas frÄn till exempel naturgas ha en negativ miljöpÄverkan). BrÀnslecellen ger jÀmförelsevis ocksÄ mindre energiförluster.

Det nya forskningsprojektet ska pÄgÄ fram till 2019 och finansieras genom Eureka Eurostars. Tillsammans med det skotska företaget Enocell och kanadensiska Hydrogenics ska RISE Acreo göra brÀnsleceller effektivare med hjÀlp av optisk fiber och ljus.

– Verkningsgraden hos en brĂ€nslecell Ă€r markant högre Ă€n hos till exempel en förbrĂ€nningsmotor, men vi vill förbĂ€ttra den ytterligare genom att leda in ljus för att stimulera reaktioner pĂ„ brĂ€nslecellens elektroder. Den hĂ€r tekniken gör ocksĂ„ att vi kan anvĂ€nda brĂ€nsle av lĂ€gre renhetsgrad i brĂ€nslecellen, vilket innebĂ€r att bĂ„de tillverkning och drift blir mer kostnadseffektiv, sĂ€ger Lars Norin, projektledare hos RISE Acreo.

Projektet finansieras genom Eureka Eurostars och ska pÄgÄ till 2019. Projektet koordineras av Enocell och RISE Acreos avdelning för fiberoptik i Hudiksvall ansvarar bland annat för att designa specialfibern och göra simuleringar för att hitta det optimala mönstret att lÀgga ut fibern i. Man ska ocksÄ ta fram en testrigg för att mÀta fördelningen av ljusintensitet i 2D.

– Utmaningen för oss Ă€r att utveckla och tillverka en ljusspridande fiber. I vanliga fall strĂ€var vi efter sĂ„ smĂ„ ljusförluster som möjligt över hela fibern lĂ€ngd, medan vi hĂ€r behöver hitta sĂ€tt att tappa av ljus. Samtidigt kommer arbetet att ge oss vĂ€rdefull kunskap inom ljusspridande fiber; kunskap som kan hitta vitt skilda anvĂ€ndningsomrĂ„den, frĂ„n rening av miljögifter till cancerbehandling.

Genom att omvandla kemisk energi till elektricitet kan brÀnsleceller anvÀndas till att driva allt frÄn bilar och bÄtar till att ladda mobiltelefoner. Ett annat tÀnkbart anvÀndningsomrÄde för brÀnsleceller Àr som mellanlagring av energi frÄn förnybara energikÀllor, till exempel vindkraft eller solenergi, som ett alternativ till batterier.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2