Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© EISCAT Scientific Association Teknik | 29 juni 2017

Klartecken för ny rymdradar i Kiruna

Snart kommer vi bÀttre kunna förstÄ hur norrsken, solstormar och rymdvÀder i den övre atmosfÀren pÄverkar oss hÀr pÄ jorden och ge viktig kunskap om hur energipartiklar och elektriska strömmar frÄn rymden pÄverkar dagens satellitbundna kommunikation och vÄr elförsörjning.
Det Ă€r den nya internationella forskningsradarn Eiscat_3D som har fĂ„tt klartecken för byggstart i höst. År 2021 ska radaranlĂ€ggningen, som bland annat byggs i norra Sverige, stĂ„ klar och VetenskapsrĂ„det Ă€r en av flera finansiĂ€rer.

Eiscat_3D byggs av European Incoherent SCATter Scientific Association (Eiscat), en internationell forskningsorganisation med huvudsÀte i Sverige och stöd frÄn bland annat VetenskapsrÄdet samt forskningsrÄd i Norge, Finland och Storbritannien samt forskningsinstitut i Japan och Kina.

Eiscat_3D kommer att bestĂ„ av radarstationer pĂ„ tre platser – en nĂ€ra Kiruna och de övriga tvĂ„ i Norge och Finland. Varje station kommer bestĂ„ av cirka 10'000 antenner. Det radarsystem som Eiscat anvĂ€nder idag pĂ„ fastlandet kommer att fasas ut.

VetenskapsrÄdet finansierar den nya anlÀggningen med 120 miljoner kronor. Fullt utbyggd berÀknas Eiscat_3D att kosta runt 685 miljoner kronor.

– Som vĂ€rdland för Eiscat har det varit vĂ„rt ansvar att leda diskussionerna med de andra parterna kring finansieringen av konstruktion och drift. Vi Ă€r övertygade om att Eiscat_3D kommer ge unika möjligheter för svenska forskare men ocksĂ„ för svensk industri som redan nu deltar aktivt i det tekniska utvecklingsarbetet, sĂ€ger Sofie Björling, chef för avdelningen för forskningsinfrastruktur vid VetenskapsrĂ„det i ett pressmeddelande.

Det finns flera anledningar till att VetenskapsrÄdet, tillsammans med övriga finansiÀrer, valt att satsa pÄ denna anlÀggning som kommer vara den första av sitt slag. Eiscat_3D ger enligt VetenskapsrÄdet helt nya förutsÀttningar att studera fenomen i den övre atmosfÀren och anlÀggningen kommer kunna anvÀndas av forskare frÄn flera olika fÀlt. NÀrheten till rymdraketbasen Esrange och Institutet för rymdfysik ger ocksÄ synergieffekter.

Eiscat_3D-radarn som ska vara klar 2021 blir vÀrldsledande i sitt slag. AnlÀggningen ger en kombinerad mÀtprestanda som enligt forskarna inte finns nÄgon annanstans. Instrumentet kommer att kunna mÀta rymd- och atmosfÀrfenomen i större volymer och med mycket högre upplösning Àn de anlÀggningar som finns idag. Detta skall ge viktig kunskap om hur energipartiklar och elektriska strömmar frÄn rymden till exempel pÄverkar dagens satellitbundna kommunikation och vÄr elförsörjning.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1