Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© flypulse Elektronikproduktion | 30 juni 2017

Fyra nya startups till rymdinkubatorn ESA BIC

Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden har antagit fyra nya bolag – Cystellar frĂ„n Linköping, Flypulse frĂ„n TrollhĂ€ttan, samt Sol-ionics och Wilda spĂ„rning frĂ„n LuleĂ„.
Flypulse – som evertiq rapporterat om tidigare – har till exempel utvecklat ett drönarsystem som levererar hjĂ€rtstartare till personer drabbade av hjĂ€rtstopp. Systemet brukas i samverkan med etablerade rĂ€ddningssystem för att öka chanserna att överleva.

Flypulse Àr ett av fyra nya bolag som nu antagits till ESA BIC Sweden, som dÀrmed har fjorton start-ups i inkubatorn.

– Det Ă€r ett stort lyft för oss. Vi kommer att fĂ„ expertrĂ„dgivning och ett startkapital som gör att vi nu snabbare kan möta de stora behov som finns, sĂ€ger Sebastian Wallman, grundare Flypulse.

Förutom Flypulse har Àven Wilda spÄrning, Cystellar och Sol-ionics antagits. Wilda spÄrning har utvecklat ett system som med hjÀlp av rymdteknik ska förbÀttra sÀkerheten för rÀddningstjÀnstens brandmÀn, framförallt vid skogsbrÀnder.

- ESA BIC Sweden ger oss unika möjligheter, vi fÄr teknisk kompetens, pengar och nÀtverk. Vi kan knappast fÄ bÀttre förutsÀttningar att nÄ ut pÄ marknaden. Framtiden kÀnns ljus, sÀger Daniel Nilsson, vd Wilda SpÄrning.

De startups som antas till rymdinkubatorn fÄr en halv miljon kronor vardera till utveckling. Satsningen syftar till att öka det kommersiella nyttjandet av positioneringsteknologi, satellitdata och/eller patent som utvecklats via Europeiska rymdorganisationen, ESA. Men Àven startups med lösningar som kan bli till nytta för rymdÀndamÄl prioriteras. Bolagen fÄr dessutom under upp till tvÄ Ärs tid affÀrs- och teknikrÄdgivning via de industripartners som ingÄr i ESA BIC Sweden.

Cystellar har utvecklat en moln-baserad data-plattform för den globala jordbruks- och transportsektorn. Lösningen kommer bland annat att anvÀnda drönarbaserad övervakning i kombination med markbaserade sensorer och satellitdata för att förbÀttra driften av jordbruket.

Sol-ionics AB har utvecklat och patenterat nya halogenfria jonvÀtskor för anvÀndning som smörjmedel i rymdindustrin. Dessa smörjmedel har Àven stor potential för anvÀndning i annan industri till exempel i transport, vindkraft och metalldragnings processer.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1