Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© smart textiles / ida lindström / anna sigge Elektronikproduktion | 28 juni 2017

Smarta textilier ämne i Almedalen

Nu kraftsamlar Högskolan i BorÄs, BorÄs Stad och VÀstsvenska Handelskammaren med att lÄta samarbetspartners exemplifiera potentialen i vad man kan göra med smarta textilier.
Det handlar inte om omrÄden som traditionellt förknippas med textil, utan om flygplans- och bilindustrin samt byggbranschen.

Smarta textilier kan vara allt frÄn tyg som renar vatten till klÀder som mÀter EKG eller blir svala i extrem hetta. Framtidens textilier förbÀttrar mÀnniskors vardag och ger fördelar för industri, sjukvÄrd och miljö. Innovations- och affÀrsmöjligheterna Àr i det nÀrmaste obegrÀnsade med smarta textilier.

Inom flygplans- och bilindustrin har man fÄtt upp ögonen för vÀvda kolfiber.

– Inom exempelvis bilindustrin söker man en lösning för att fĂ„ ner vikten pĂ„ bilar, samtidigt som man utvecklar bilar med elddrift. Det pĂ„gĂ„r forskning dĂ€r man tittar pĂ„ vĂ€vda kolfiber till bĂ„de bĂ€rande delar i chassit och som bilbatterier, sĂ„ kallade strukturella batterier. HĂ€r kan textilt material som det vi arbetar med utgöra en jĂ€tteviktig detalj. Det kan bli en stor marknad, sĂ€ger Henrik Blycker vd pĂ„ Oxeon och en av paneldeltagarna vid seminariet: ”Är textilier som rĂ€ddar liv och som bygger infrastruktur Sveriges nĂ€sta tillvĂ€xtraket” i Almedalen den 5 juli.

Även betongindustrin anvĂ€nder vĂ€vda kolfiber som armeringsmaterial. Nya omrĂ„den, som inte bara har med mode och textilier att göra, utan knyter an till helt ny teknik, vĂ€xer fram.

– Forskning och innovation inom smarta textilier har nĂ„tt en nivĂ„, dĂ€r det Ă€r dags för Sverige att anvĂ€nda denna spetskompetens för att skapa nya tillvĂ€xtomrĂ„den. Det Ă€r just dĂ€rför vi vill inspirera andra branscher till att se potentialen i smarta textilier, sĂ€ger Ove Lillestöl pĂ„ VĂ€stsvenska Handelskammaren.

PÄ plats i Almedalen finns Àven Susanne NejderÄs, vd för plattformen Smart Textiles vid Högskolan i BorÄs. Hon kommer bland annat att berÀtta om aktuella forskningsprojekt och innovationer pÄ gÄng.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1