Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saab Elektronikproduktion | 04 juli 2017

Ny miljardorder till Saab

Försvars- och sÀkerhetsföretaget Saab tecknar kontrakt med Försvarets Materielverk (FMV) avseende modifiering och uppgradering av svenska marinens korvetter av typ GÀvle.
OrdervÀrdet uppgÄr till 1,249 miljarder kronor och arbetet ska utföras under perioden 2017-2020. Kontraktet med FMV innebÀr att Saab ska genomföra livstidsförlÀngning av tvÄ korvetter, HMS GÀvle och HMS Sundsvall, bÄda av GÀvleklass.

I kontraktet ingÄr ocksÄ att Saab ska utföra en generalöversyn, som genomförs efter att fartygen varit i drift i 72 mÄnader. Utöver detta ingÄr ocksÄ att fartygen moderniseras med ett nytt avancerat stridsledningssystem.

– Vi har lĂ„ng erfarenhet av att bygga och underhĂ„lla korvetter i sĂ„vĂ€l stĂ„l och aluminium som i kompositmaterial. Fartygen har goda operativa egenskaper, hög tillgĂ€nglighet, lĂ„ng livslĂ€ngd och lĂ„g driftskostnad. Med ett nytt avancerat stridsledningssystem moderniseras fartygen för att möta kundens behov, sĂ€ger Gunnar Wieslander, chef för Saabs affĂ€rsomrĂ„de Kockums.

Arbetet kommer att genomföras pÄ Saabs anlÀggningar i Karlskrona och JÀrfÀlla inom affÀrsomrÄdena Kockums och Surveillance.

Korvetter Àr utvecklade och optimerade för att i första hand verka i de farvatten som omger Sverige. Korvetternas operativa uppdrag omfattar frÀmst ytstrid, ubÄtsjakt och luftförsvar.

Varvet i Karlskrona levererade fyra korvetter i Göteborgsklassen mellan 1990 och 1993. I slutet av 90-talet genomfördes en uppgradering av tvÄ av dem, HMS GÀvle och HMS Sundsvall, och gav upphov till korvettklassen GÀvle.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-2