Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© nyul dreamstime.com Teknik | 02 augusti 2017

AstaZero får grönt ljus av PTS

Post- och telestyrelsen (PTS) har tilldelat ett första testtillstånd för 5G som utnyttjar hela utrymmet 3,4-3,6 GHz. Tillståndshavare är AstaZero i Borås, en forsknings- och testanläggning för trafiksäkerhet, bland annat för självkörande fordon.
AstaZero ägs av Rise och Chalmers tekniska högskola. 5G-nätet installeras i samarbete med WASP (Wallenberg Autonomous Systems and Software Program), där Ericsson bidrar med nätutrustningen.

Enligt myndigheten omfattar tillståndet 200 MHz och gäller från 1 januari 2018 till den 31 december 2019. Detta är det första beviljade testtillståndet i det aktuella frekvensutrymmet som PTS tidigare i år identifierade i sin spektrumplan för 5G-tester. Frekvenserna har också pekats ut som ett av flera pionjärband för 5G i Europa i det arbete PTS lett inom EU-organisationen Berec.

– Sverige har goda förutsättningar att genom tidig 5G-utbyggnad stärkas som ledande it-nation. Vår ambition är att möjliggöra storskaliga icke-kommersiella 5G-tester för såväl svenska som internationella aktörer. För att lyckas med detta har vi tidigt kommunicerat möjligheterna att få testtillstånd samt tydliggjort förutsättningarna för kommersiellt 5G-spektrum i framtiden, säger Jonas Wessel, chef för spektrumavdelningen i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-09-19 10:20 V10.9.5-1