Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© jirsak dreamstime.com Elektronikproduktion | 07 augusti 2017

Örebroforskare utvecklar robotteknik i samarbete med regionföretag

Forskarna ska i samarbete med företag i regionen undersöka utvecklingsmöjligheter inom artificiell intelligens, AI, och autonoma system för en mÀngd olika industriella tillÀmpningar, för att ge företagen möjlighet att testa prototyper.
– VĂ„r region har idag alla förutsĂ€ttningar att ta i bruk nya teknologiska lösningar, vi har en smart specialisering inom autonoma system och inte minst en stark forskning vid Örebro universitet. Nu ska vi nyttiggöra denna forskning i samverkan med företagen, sĂ€ger Amy Loutfi, professor och projektkoordinator.

Projektet, Autonomous Intelligent Systems for Enterprise and Exploration, AIMEE, Àr treÄrigt och har beviljats 13 miljoner kronor, varav hÀlften av EU:s regionala fond. Projektet innefattar tester i stor skala av robotik och AI-lösningar i verkliga miljöer, men syftar Àven till att bidra till kunskapsspridning i hela regionen.

– En ny generation av teknologier, som artificiell intelligens, robotar, virtuell verklighet och simulering kommer att kunna tillĂ€mpas inom bland annat tillverkningsindustri och gruvindustri och förĂ€ndra dessa sĂ„ att de bli mer konkurrenskraftiga och bidrar till en hĂ„llbar utveckling, sĂ€ger Amy Loutfi.

Projektet ska i regionen bygga ett antal sÄ kallade demonstratorer, fysiska plattformar utrustade med bÄde den maskinvara och mjukvara som krÀvs för att testa ny lösningar inom robotik, artificiell intelligens, och automation.

– Detta samarbetsprojekt mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park och regionen kommer pĂ„ sikt att det leda till en strukturförĂ€ndring och stĂ€rka regionens position inom AI och autonoma system, sĂ€ger Kjell Fagerström, vd för Alfred Nobel Science park.

Projektet finansieras till hĂ€lften av EU:s regionala fond, och till den andra hĂ€lften av bland andra Region Örebro lĂ€n, TillvĂ€xtverket och Karlskoga Kommun.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2