Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© abb Elektronikproduktion | 10 augusti 2017

ABB uppgraderar HVDC-länk mellan Sverige och Tyskland

ABB har tagit hem en order frÄn Baltic Cable AB, ett dotterbolag till norska Statkraft, en europeisk producent av förnybar energi, pÄ att uppgradera Baltic Cables HVDC-kraftöverföringslÀnk.
LĂ€nken gĂ„r under Östersjön och kopplar samman elnĂ€ten i Tyskland och Sverige. Som en del av moderniseringsprojektet kommer ABB att uppgradera kontroll- och skyddssystemet för HVDC-lĂ€nken med den senaste ABB Ability MACH-tekniken.

Den 25 mil lĂ„nga undervattenslĂ€nken har en kapacitet pĂ„ 600 MW och spĂ€nning pĂ„ 450 kV – den högsta driftspĂ€nningen i Tyskland. LĂ€nken byggdes 1994 för att förbĂ€ttra effektiviteten i kraftutnyttjandet och drar nytta av de olika mönstren i elproduktion och –förbrukning i Sverige respektive Tyskland genom att samla energiresurserna och möjliggöra utbyte av elektricitet.

Det uppgraderade MACH-kontrollsystemet fungerar som hjÀrnan i HVDC-lÀnken genom att övervaka, kontrollera och skydda den sofistikerade tekniken i omriktarstationerna. Det Àr försett med avancerad felregistrering och funktioner för fjÀrrkontroll. ABB kommer ocksÄ att ersÀtta annan Àldre utrustning för att förbÀttra effektiviteten och tillförlitligheten.

”Moderniseringen av Baltic Cables HVDC-lĂ€nk kommer inte bara att förbĂ€ttra prestanda och tillförlitlighet utan ocksĂ„ förlĂ€nga livslĂ€ngden pĂ„ denna viktiga lĂ€nk”, sĂ€ger Patrick Fragman, chef för ABB:s verksamhet Grid Integration, som ingĂ„r i divisionen Power Grids. ”Detta projekt bekrĂ€ftar vĂ„rt strategiska fokus pĂ„ service och digitala tekniker. Det stĂ€rker ocksĂ„ vĂ„r marknads- och teknikledande position inom HVDC som den givna partnern för ett starkare, smartare och grönare elnĂ€t.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1