Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© VTT Elektronikproduktion | 18 augusti 2017

Finland och Ryssland i fordonssamarbete

Finska VTT technical Research Center och ryska ITS har tecknat ett partnerskapsavtal om att utveckla intelligenta transportsystem (ITS). Syftet med Project Cavlane Àr att utveckla nya tjÀnster, produkter och standarder för i synnerhet grÀnsövergÄngar och hoppet Àr att företag frÄn hela Europa kommer att ansluta sig till det nya partnerskapet.
Cavline Àr kopplat till ett initiativ frÄn der ryska ministeriet för industri och handel och syftet Àr att skapa en fÀrdplan för transportlösningar som stöder automatiserad körning samt till det vetenskapliga och tekniska, pan-europeiska initiativet autonet-2.

– MĂ„let Ă€r att frĂ€mja automatiserad bilkörning och dĂ€rmed förbereda införandet av robotbilar med varierande grad av autonomi. VTT har en lĂ„ng historia av att utveckla pĂ„litligheten och sĂ€kerheten hos autonoma bilar, sĂ€ger vice vd vid det finska forskningsinstitutet VTT Erja Turunen.

Projektet innefattar bland annat test av ITS-tjÀnster för förare före och efter grÀnsövergÄngar med förhoppningen att kunna göra trafikflödet smidigare vid Nuijamaa-grÀnsövergÄngen och skapa standardiserade V2V varningsmeddelanden.

Projekt Cavline har enligt VTT redan hjÀlpt till att nÀtverka en mÀngd finlÀndska organisationer och företag. VTT ansvarar för samordningen av det nationella företagskonsortiet som för nÀrvarande bestÄr av Indagon, Nokia, Vediafi, Dynniq och Infotripla.

– Vi letar sĂ€rskilt efter finlĂ€ndska företag som vill ansluta sig till partnerskapet men vi vĂ€lkomnar ocksĂ„ ITS-expert frĂ„n andra lĂ€nder, sĂ€ger projektledare Lasse NykĂ€nen vid VTT. Det finns ocksĂ„ ett liknande företagskonsortium i Ryssland som samordnas av ITS Ryssland.

– UtgĂ„ngspunkten Ă€r att frĂ€mja grĂ€nsöverskridande samarbete med Ryssland eller andra nordiska lĂ€nder. Syftet Ă€r att börja testa nya transporttjĂ€nster genom ett affĂ€rsmĂ€ssigt tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt, sĂ€ger Director General of Data and Knowledge Juha Kenraali frĂ„n det finska TransportsĂ€kerhetsverket .

VTT ansvarar ocksÄ för ett projekt som lanserades av TrafficLab i maj, vilket innebÀr att testa digitala transporttjÀnster i arktiska förhÄllanden och erbjuda sÄddpengar till företag.

Finland som en ITS-port till Kina

Syftet Àr ocksÄ att koppla Cavline som en ITS-port, sponsrad av den ryska regeringen, till en början till de största stÀderna i Finland och via Helsingfors vidare till Sankt Petersburg, Moskva, Kazan och Kina.

– Att bygga en ITS- och logistikvĂ€g frĂ„n Finland via Ryssland till FjĂ€rran Östern Ă€r extremt viktigt bĂ„de ekonomiskt och transportmĂ€ssigt, och vi vill frĂ€mja genomförandet tillsammans med företag och olika intressenter. I bĂ€sta fall kan rutten fungera som en plattform för samarbete som gynnar alla som Ă€r involverade i den globala transport- och logistikrevolutionen, sĂ€ger seniorrĂ„dgivare Seppo Öörni frĂ„n det finska transport- och kommunikationsministeriet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1