Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© RISE Teknik | 18 augusti 2017

Kickstart Digitalisering får mer pengar

Nu skall 1'000 smÄ och medelstora industriföretag fÄ hjÀlp att komma igÄng eller vidare med sin digitala transformation. Projektet "Kickstart digitalisering" har fÄtt utökade medel frÄn TillvÀxtverket för att kunna sprida konceptet till fler företag och branscher och pÄ sÄ sÀtt stÀrka svensk industri.
Med mÄlet att stÀrka svensk industris konkurrenskraft initierade Teknikföretagen och IF Metall tillsammans med Rise ett pilotprojekt under 2016 i syfte att nÄ ut till cirka 100 smÄ och medelstora företag, som ofta har begrÀnsade resurser att arbeta med digitalisering. Piloten finansierades av TillvÀxtverket. Ambitionen var att svenska teknikföretag skulle klara den digitala transformationen snabbare och bÀttre Àn övriga lÀnder, med förbÀttrad hÄllbarhet och produktivitet och nya affÀrer som resultat.

Rise utvecklade konceptet Kickstart Digitalisering med en serie workshops som underlÀttar den digitala övergÄngen. Piloten blev lyckosam och nyligen beviljade TillvÀxtverket ytterligare medel för att skala upp "Kickstart Digitalisering" till att nÄ minst 1 000 smÄ och medelstora företag under en 18-mÄnadersperiod med start i höst.

– Det handlar om att fĂ„ sĂ„ mĂ„nga industriföretag som möjligt och framför allt smĂ„ och medelstora företag att förstĂ„ vad digitalisering Ă€r och vilka möjligheter den kan ge dem nĂ€r det gĂ€ller interna effektiviseringar och intĂ€ktsskapande aktiviteter som nya produkter och affĂ€rsmodeller, sĂ€ger Teknikföretagens vd Klas WĂ„hlberg.

Enligt Rise Àr den största utmaningen för mÄnga företag att kunna sortera vilka behov av förbÀttringar som man ska titta pÄ utifrÄn ett digitaliseringsperspektiv: Var börjar man? Och hur ska man tÀnka? Detta fÄr företaget hjÀlp med genom att delta i "Kickstart Digitalisering".

– Vi har ett uppdrag att stĂ€rka nĂ€ringslivet, sĂ€ger Pia Sandvik, vd för Rise. Med Kickstart Digitalisering vill vi inspirera företagen att se de digitala möjligheterna och dela med oss av vĂ„r kunskap och erfarenhet för att sĂ€nka trösklarna att komma igĂ„ng.

Konceptet fungerar pÄ sÄ sÀtt att företag delar erfarenheter och idéer kring digitalisering under en workshopsserie pÄ tre tillfÀllen och hemlÀxa dÀremellan landar i nÄgra konkreta digitaliseringsaktiviteter som de tÀnker arbeta med. Företagen identifierar Àven behov av externt stöd i olika form. Det finns ocksÄ tillgÄng till ett nationellt nÀtverk som Àr mycket vÀrdefullt för det fortsatta arbetet.

Projektet drivs av Teknikföretagen i nÀra samarbete med IF Metall och Rise och genomförs tillsammans med nationella och regionala partners, Swerea IVF, Industriella utvecklingscentra (IUC) och Swedish Incubators & Science Parks (SISP).
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2