Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volvo Cars Elektronikproduktion | 22 augusti 2017

Volvo Cars och Geely bildar LYNK & CO

Volvo Cars och kinesiska Geely Holding har slutfört bildandet av tvÄ nya enheter för delning av befintlig och framtida teknik samt givit enheterna de ekonomiska förutsÀttningar för att snabbt kunna utveckla fordonsteknik för elbilar.
I och med detta bildar bolagen ett nytt samriskföretag kallat GV Automobile Technology (Ningbo) Co. Ltd. Företaget kommer att vara hÀlftenÀgt av Volvo Cars och Geely Holding och huvudkontoret placeras i Kina med en filial i Göteborg.

Lars Danielson, tidigare SVP för Volvo Cars och CEO för Volvo Cars Asia Pacific, blir styrelseordförande för GV Technology, som kommer att strÀva efter att uppnÄ synergifördelar för Volvo, Geely Auto och LYNK & CO genom tvÄ enheter som styr tekniktillgÄngen och inköp.

Ett separat LYNK & CO-företag, med fullstÀndigt ansvar för LYNK & CO-bilmodellen, kommer ocksÄ att bildas. Detta kommer att vara samÀgt av Volvo Cars, Geely Holding och Geely Auto och fÄr en nybildad styrelse.

An Cong Hui, vd och koncernchef för Geely Auto, har utnÀmnts till styrelseordförande för LYNK & CO och HÄkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars, blir styrelseledamot tillsammans med Daniel Li, Executive Vice President och CFO för Geely Holding och Feng Qing Feng, vice koncernchef och CTO för Geely Auto.

– Dessa samriskföretag kommer att skapa betydande vĂ€rden för vĂ„ra bilmĂ€rken. Vi strĂ€var efter att leverera globala skalekonomier genom att underlĂ€ttare ett tĂ€tare samarbete mellan vĂ„ra varumĂ€rken kring delade fordonsarkitekturer, drivlineutveckling och elektrifiering, samtidigt som samriskföretagen erbjuder synergerier som gör att LYNK & CO kan nĂ„ sin fulla potential, sĂ€ger Li Shufu, styrelseordförande för Geely Holding.

Volvo Cars kommer att Àga 30 procent av aktierna i LYNK & CO, medan Geely Auto Àger 50 procent och Geely Holding 20 procent av det nya företaget.

Volvo Cars och Geely delar redan i dag teknik, framförallt i CMA-arkitekturen (Compact Modular Architecture), som anvÀnds av Volvo Cars i den mindre 40-serien som presenteras inom kort, och av LYNK & CO.

– Vi ser fram emot att utöka vĂ„rt samarbete med LYNK & CO. Det Ă€r nĂ„got som bĂ„da företagen drar nytta av, sĂ€ger HĂ„kan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars.

Bildandet av företaget LYNK & CO berÀknas vara slutfört i september.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2