Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© audi Elektronikproduktion | 24 augusti 2017

Audi utvecklar solcellstak i samarbete med Hanergy

En tunn film med solceller i panoramaglastaken kan bli verklighet tidigare Àn vÀntat. Audi och Alta Devices, ett dotterbolag till den kinesiska solcellsspecialisten Hanergy, startar ett gemensamt utvecklingsprojektet.
MÄlet Àr att ta tillvara solenergi för att sedan öka rÀckvidden pÄ elbilar, och den första prototypen planerar att byggas i slutet av 2017, skriver Audi i ett pressmeddelande.

I ett första steg kommer Audi att integrera Alta Devices tunna solcellsfilm i utvalda modellers panoramaglastak. I framtiden kommer nĂ€stan hela taket att vara tĂ€ckt av solcellspaneler. Energin som de genererar kommer att överföras till bilens elsystem och försörja till exempel klimatanlĂ€ggningen eller stolsvĂ€rmen – en vinst som direkt har en positiv effekt pĂ„ rĂ€ckvidden i elbilar.

– Bilarnas rĂ€ckvidd Ă€r avgörande för vĂ„ra kunder. Tillsammans med Hanergy kommer vi att integrera solcellsteknik i vĂ„ra elbilar som Ă€r bĂ„de förnybar och ökar rĂ€ckvidden, sĂ€ger Dr. Bernd Martens, inköpsdirektör för Audi AG.

I ett senare skede skulle solenergin kunna ladda bilens batterier direkt. NÄgot som enligt Martens vore en milstolpe pÄ vÀgen mot att nÄ en hÄllbar, utslÀppsfri mobilitet.

Den gröna elen kommer att genereras av solceller som Àr vÀldigt tunna och flexibla som enligt pressmeddelande har en verkningsgrad pÄ mer Àn 25 procent. Dessutom har de vÀldigt bra prestanda Àven vid svagt ljus och höga temperaturer. Solcellsfilmen tillverkas av Alta Devices i Kalifornien.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1