Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Norwegian Ministry of Defence Elektronikproduktion | 25 augusti 2017

Norge och Tyskland tecknar marinsamarbete

Försvarsministrarna i Tyskland och Norge har nu undertecknat ett avtal om ett lÄngsiktigt samarbete som avser nya ubÄtar och marina missiler. Dessutom har Kongsberg, tkMS och Atlas Elektronik etablerat ett samriskföretag som ska leverera stridsledningssystem till ubÄtarna.
Det var den 3 februari 2017 som den norska regeringen beslutade om att vÀlja Tyskland som strategisk partner för nya ubÄtar. Sedan dess har partnerskapet utvidgats till att omfatta ytterligare omrÄden. Det bilaterala samarbetet har nu formaliserats genom ett samförstÄndsavtal (MoU). Mötet i Tyskland den 22 augusti markerar den formella inledningen pÄ detta samarbete.

– Jag Ă€r mycket nöjd med att Norge och Tyskland har kommit överens om ett strategiskt samarbete om marinförsvarsmateriel. Avtalet Ă€r starten pĂ„ ett lĂ„ngvarigt samarbete om nya ubĂ„tar, marin missiler och andra försvarssystem, sĂ€ger Norges försvarsminister Eriksen SĂžreide.

– Vi kommer ocksĂ„ att samarbeta om marin forskning och teknisk utveckling. Samarbetet stĂ€rker vĂ„r försvarsindustri och kommer att vara vĂ€ldigt viktigt och fördelaktigt för vĂ„ra nationer.

En stor del av materielsamarbetet gÀller det gemensamma projektet för nya ubÄtar. Partnerskapet omfattar upphandling av identiska ubÄtar och samarbete om utbildning, övningar, reservdelar, underhÄll och livslÀngdshantering av de nya ubÄtarna samt industriellt samarbete mellan den tyska och norska försvarsindustrin.

– Norge och Tyskland kommer att anskaffa identiska ubĂ„tar. Samarbetet ger oss betydande synergier och besparingar under hela ubĂ„tens livslĂ€ngd. Kongsberg, tkMS och Atlas Elektronik har etablerat ett samriskföretag som ska leverera stridsledningssystem för de tyska och norska ubĂ„tarna. Det finns ocksĂ„ en stor potential för ytterligare försĂ€ljning av stridsledningssystem till andra lĂ€nder. Som en del av vĂ„rt avtal kommer vi ocksĂ„ att samarbeta om vidareutveckling och upphandling av Naval Strike Missile (NSM). NSM finns i drift hos den norska marinen och Tyskland planerar ett betydande förvĂ€rv av missiler till sin marin. Det ger stora möjligheter för försvarsindustrierna i bĂ„da lĂ€nderna, sĂ€ger Eriksen SĂžreide.

Det lÄngsiktiga strategiska partnerskapet kommer enligt ministrarna att bidra till att sÀkra och skapa högteknologiska jobb i bÄda lÀnderna.

– Samarbetet kommer att skapa möjligheter för ett antal företag i Norge. Det kommer ocksĂ„ att ha en positiv inverkan pĂ„ utvecklingen av högteknologisk kompetens och för exportpotentialen för norska försvarsprodukter, sĂ€ger Eriksen SĂžreide.

Tyskland och Norge har tillsammans startat en gemensam process mot den tyska ubÄtleverantören ThyssenKrupp Marine Systems (tkMS). En gemensam begÀran om offert utfÀrdades till varvet i juli.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2