Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© joegough dreamstime.com Teknik | 31 augusti 2017

Explosioner vid Arkemas kemifabrik i Houston

ÖversvĂ€mningarna i Texas orsakade av stormen Harvey har lett till att fabriken blivit strömlös – vilket i sin tur ledde till att nedkylningssystemet slutade fungera och kemikalierna i fabriken blir instabila.
Harris County Emergency Operations Center (EOC) meddelade bolaget att tvÄ explosioner intrÀffat vid franska Arkemas fabrik i Crosby i Texas. Enligt rapporterna stiger svart rök upp frÄn fabriken.

RÀddningstjÀnsten hade tidigare etablerat en evakueringszon frÄn anlÀggningen. Bolaget meddelar att man fortsÀtter att arbeta med de federala, statliga och lokala myndigheter för att hantera situationen.

I ett uttalande sĂ€ger bolaget att översvĂ€mningen orsakade större problem Ă€n vĂ€ntat och slog ut fabrikens huvudsakliga strömförsörjning och Ă€ven reservsystemen. Till följd av detta förlorade anlĂ€ggningen kylningsförmĂ„nga av produkterna pĂ„ plats. Fabriken framstĂ€ller flera olika typer av kemikaliska produkter, dĂ€r bland organiska peroxider – som bland annat anvĂ€nds vid tillverkning av lĂ€kemedel, byggmaterial och elektronik – som brinner om de inte lagras vid lĂ„g temperatur.

Organiska peroxider Àr extremt brandfarliga och, enligt Arkema har i överenskommelse med rÀddningstjÀnst konstaterat att det Àr bÀst att lÄta elden brinna ut av sig sjÀlv.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1