Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saniphoto dreamstime.com Teknik | 01 september 2017

Nytt projekt för solel i lantbruket

Hur kan ett nÀtkopplat energilager som installeras pÄ en mjölkgÄrd ge vÀrde för dess anvÀndare? Denna frÄgestÀllning Àr utgÄngspunkten för pilotprojektet, som bygger pÄ en tidigare studie dÀr Vattenfall tillsammans med Rise undersökt potentialen för solenergi inom det svenska lantbruket.
Enligt forskningsinstitutet Rise har sveriges lantbrukare de teoretiska möjligheterna att producera ansenliga mÀngder solenergi, men bara en brÄkdel av potentialen nyttjas i realiteten. Med hjÀlp av nÀtkopplade batterier kan förutsÀttningarna stÀrkas och mer förnybar energi tas tillvara pÄ lantbruken. Vattenfall och forskningsinstitutet Rise ska nu i samverkan med lantbrukarna pÄ en KRAV-gÄrd i HÀlsingland undersöka möjligheterna med nÀtkopplade batterier i lantbruk.

– Idag nyttjas bara en brĂ„kdel av potentialen för solel inom lantbruket, men med bland annat ny och billigare lagringsteknik tror vi att en betydligt större andel solel kan produceras med solceller pĂ„ tak och mark pĂ„ gĂ„rdarna. Intresset för sjĂ€lvförsörjning ökar men den ekonomiska aspekten Ă€r avgörande för mĂ„nga lantbrukare och en investering mĂ„ste gĂ„ att rĂ€kna hem, sĂ€ger Niklas Bergman pĂ„ LRF.

Hittills har utbyggnaden av solel inom lantbruket inte tagit fart pÄ grund av ekonomiska, men Àven tekniska begrÀnsningar sÄ som svaga elnÀt pÄ landsbygden och pÄ grund av djuretiska krav som minskar möjligheten till flexibilitet i elanvÀndningen. I det sammanhanget skulle batterier kunna hjÀlpa till att stÀrka systemet och ge plats för ytterligare förnybar energi pÄ landets lantbruk, menar Rice.
MervÀrden med batterisystem

– Vattenfall och RISE vill genom pilotimplementeringen i HĂ€lsingland bygga förstĂ„else för hur ett batterisystem implementeras och styrs för att pĂ„visa mervĂ€rden, inte bara utifrĂ„n tekniska mĂ€tningar, utan i nĂ€ra dialog och samverkan med lantbrukarna pĂ„ gĂ„rden. Det stĂ€mmer helt överens med vĂ„r vision att hjĂ€lpa kunderna att hitta klimatsmarta lösningar för bĂ„de egen elproduktion och elförsörjning, sĂ€ger Magnus Berg vid Vattenfalls enhet för Forskning och Utveckling.

PÄ tekniksidan gÄr utvecklingen fort bland annat pÄdriven av en vÀxande elbilsmarknad och sortimentet av nÀtkopplade batterier blir större med snabbt fallande priser. Det Àr en liknande trend som sedan lÀnge gÀllt solceller.

– Visioner om fler batterier för samhĂ€llsnytta och ökad andel förnybar elproduktion Ă€r bra, och vĂ€gen dit underlĂ€ttas om vĂ€rden för anvĂ€ndaren ocksĂ„ Ă€r tydliga. Reducerade effekttoppar och eventuell möjlighet att sĂ€nka sina sĂ€kringsnivĂ„er kan ge lĂ€gre elpriser. Den egenproducerade solelen kan lagras för att anvĂ€ndas lokalt vid senare tillfĂ€lle. Nyttor som i slutĂ€ndan kan ge positiv effekt pĂ„ verksamheten, sĂ€ger Ola Pettersson vid Rise.

Ett Ă„rs systemtest och studie

Vattenfall kommer att under hösten att implementera ett 30 kWh-batteri med en styrplattform. Systemet kommer att under ett Ärs tid att testas och utvÀrderas i relation till olika styrfunktioner, vilket bland annat innefattar effekttoppsreducering och optimering av egenförbrukning av solel.

Energimyndigheten finansierar en socio-teknisk forskningsstudie knuten till pilotprojektet, inom vilken bÄde systemet och lantbrukarna pÄ gÄrden kommer att följas i vardagen. Studien ska kartlÀgga drivkrafter och hinder bland en större grupp lantbrukare för att spegla den upplevda och förvÀntade nytta som möjligheten att idag installera ett nÀtkopplat batteri faktiskt kan medföra. En ökad förstÄelse och kunskap som ska stötta leverantörer av system och tjÀnster att utforma sina produkter till att kunna bemöta eller förhÄlla sig till sina kunders förvÀntningar.

Projektet pĂ„gĂ„r under 2017-2018 och delfinansieras av Energimyndigheten. Projektet tar hjĂ€lp av en referensgrupp med representanter frĂ„n Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), AgroVĂ€st, Solar Region SkĂ„ne och Kraftsamling Smarta ElnĂ€t. Under vĂ„ren 2018 kommer Ă€ven ett Öppet hus att arrangeras pĂ„ pilotgĂ„rden i HĂ€lsingland.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 18:25 V11.10.11-1