Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kristian Pohl Regeringskansliet Elektronikproduktion | 06 september 2017

Miljardsatsning på elektromobilitet

Regeringen kommer att satsa en miljard kronor pÄ att stÀlla om till en elektrifierad transportsektor. Och en viktig del i satsningen Àr den testbÀdd som kommer att byggas i Göteborg.
Satsningen presenterades av nÀrings- och innovationsminister Mikael DambergpÄ en presstrÀff pÄ Lindholmen i Göteborg den 5 september.

– En tredjedel av koldioxidutslĂ€ppen kommer frĂ„n transportsektorn. För att minska utslĂ€ppen nationellt kommer transportsektorn att behöva genomgĂ„ ett skifte, sĂ€ger Mikael Damberg.

Forskningsinstitutet RISE och Chalmers ska gemensamt bygga upp anlÀggningen och Àga den. En miljard kronor, det Àr den totala satsningen som kommer att löpa fram till 2023. Fordonsindustrin förvÀntas bidra med medel av samma storlek. Och under nÀsta Är ska 180 miljoner investeras i testbÀdden.

Elektrifierade vĂ€xellĂ„dor och drivaxlar för olika typer av fordon, komponent-, drivline- och vagnstestning för hybrider och elektriska fordon, laddning, smart energistyrning, molnberĂ€kningar och ”Big data”-anvĂ€ndning Ă€r bara nĂ„gra exempel pĂ„ forsknings- och provningsomrĂ„den som testbĂ€dden ska utrustas för, det framgĂ„r av ett pressmeddelande.

Pia Sandvik, vd för RISE, glÀds Ät satsningen och sÀger att man planerar att bygga en testbÀdd med stort innovationsinnehÄll.

För Chalmers har satsningen stor betydelse för kvaliteten pÄ bÄde forskning och utbildning.

– En anlĂ€ggning av det hĂ€r slaget kommer att stĂ€rka vĂ„r förmĂ„ga att ligga i framkant kunskapsmĂ€ssigt i omstĂ€llningen till en fossilfri transportsektor, och gynna kompetensförsörjningen till industrin pĂ„ mĂ„nga olika sĂ€tt, sĂ€ger Stefan Bengtsson, Chalmers rektor och vd.

Henrik Svenningstorp har projektlett RISE utredning av hur en testbÀdd för elektromobilitet kan se ut och finansieras och kommer att vara tungt involverad i det framtida arbetet med att bygga testbÀdden.

– Labbet ska bli en mötesplats för industri och akademi och aktivt verka för innovation inom alla omrĂ„den som Ă€r relevanta för elektrifierade transporter, sĂ€ger han.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 22:05 V11.10.12-1