Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Boeing / Saab Elektronikproduktion | 19 september 2017

Saab lägger tillverkning av skolflygplanet T-X i USA

Saab deltar gemensamt med Boeing i upphandlingen av avancerade skolflygplan till det amerikanska flygvapnet, USAF. Och om upphandlingen vinns, kommer Saab att förlÀgga tillverkningen för sina delar i USA.
T-X, som har utvecklats i av Boeing och Saab, möter de krav som det amerikanska flygvapnet stÀllt för framtidens pilotutbildningssystem. Men med detta i bakhuvudet har Saab inlett en process för att identifiera olika alternativ för var produktionsanlÀggningen ska placeras i USA, meddelar det svenska bolaget i ett pressmeddelande.

– Boeing och Saabs T-X-lösning Ă€r utvecklad och anpassad för det amerikanska flygvapnets pilotutbildningskrav och förutsĂ€ttningar. Vi anser dĂ€rför att produktionen av hela flygplanet, inklusive vĂ„ra delar, bör ske i USA, sĂ€ger HĂ„kan Buskhe, vd och koncernchef för Saab.

HÄkan Buskhe förklarar att Saab redan investerat i skolflygplanet T-X och förutsatt att Boeing och Saab vinner upphandlingen, sÄ kommer det svenska bolaget att utöka sitt engagemang i programmet genom att förlÀgga tillverkning och produktion i USA.

– USA Ă€r en strategisk viktig marknad för Saab och planen Ă€r dĂ€rför fortsatt expansion dĂ€r. Att etablera denna typ av produktionskapacitet i USA innebĂ€r ytterligare ett steg i vĂ„r mĂ„lsĂ€ttning att öka vĂ„r nĂ€rvaro i USA inom utveckling, produktion samt försĂ€ljning av vĂ„ra produkter, fortsĂ€tter HĂ„kan Buskhe.

Beslutet om var, och i vilken form produktionen kommer att lÀggas kommer till stort att baseras pÄ vad som Àr bÀst för amerikanska flygvapnets behov. Men man kommer Àven att ta Saabs lÄngsiktiga strategi för tillvÀxt pÄ den amerikanska marknaden i beaktan.

Etableringen av denna produktionskapacitet i USA blir en utökning av Saabs nĂ€rvaro i landet – vilket redan bestĂ„r av verksamheter som inkluderar; radar, sensorer, kamouflage, utbildningssystem, underhĂ„llslösningar, flygtrafiksystem, nationell sĂ€kerhet samt högupplöst tredimensionell kartgenerering.

Förutsatt att Boeing och Saab vinner upphandlingsprocessen, kommer T-X att ersÀtta den befintliga flotta av Äldrande flygplan av typen T-38. Valet av leverantör och offentliggörande förvÀntas ske i slutet av 2017
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2