Annons
Annons
Annons
Annons
© Furhat Robotics Elektronikproduktion | 19 september 2017

Svenskt robotföretag tar in 2,5 miljoner dollar

Det svenska robotik- och AI-företaget Furhat Robotics har tagit in 2,5 miljoner dollar i såddkapital från två europeiska riskkapitalinvesterare. Företaget är en spinn-off från forskning vid KTH och är känt för att ha utvecklat robothuvudet Furhat - en social robot som kan interagera med människor.

Furhat Robotics har tagit in 2,5 miljoner dollar i såddkapital från två europeiska riskkapitalinvesterare: Balderton Capital och LocalGlobe. Samtidigt tar Baldertons partner Daniel Waterhouse plats i Furhat Robotics styrelse.
Samer Al Moubayed © Furhat Robotics
– Finansieringen kommer att ge oss muskler att ta Furhat till en ny nivå och engagera oss i betydande kommersiella partnerskap med branschledare som är engagerade i att vi människor får tillgång till och interagerar med teknik och information på ett mänskligare och socialt sätt, säger Samer Al Moubayed, grundare och vd för Furhat Robotics. Robothuvudet Furhat Furhat Robotics produkt är ett robothuvud med pälsmössa som kan efterlikna en människas personlighet, mimik och intonation. Robothuvudets ansikte använder datoranimering och projektion för att skapa uttryck, medan dess "hjärna" baseras på en social intelligensplattform som kan programmeras för att delta i socialt medvetna interaktioner med människan. Roboten och mjukvaruplattformen används redan idag hos företag och inom den offentliga sektorn samt andra institutioner. Enligt Furhat Rocotics finns de första tillämpningarna av tekniken inom utbildning, träning och socialvård, kundservice och underhållning. Roboten används för närvarande av den svenska arbetsförmedlingen för att hjälpa till med att utbilda personer inför jobbintervjuer och som undervisningsassistent i flera av Stockholms skolor. Honda utvecklar Furhat som ett konversationsverktyg för äldre i smarta hemmiljöer, medan Merck använder roboten för att utveckla kognitiv träning och rehabiliteringshjälpmedel för patienter med multipel skleros. Storbritanniens bokföringsbyrå KPMG uppges också arbeta med Furhat för att bygga ett framtida finansrådgivningsgränssnitt. – Furats vision är att bygga ett datorgränssnitt som gör det möjligt för människor att interagera med maskiner på samma sätt som vi interagerar med varandra. Vi tror att den sociala roboten kommer att bli lika omstörtande som smarttelefonen eller datorn blev, och vi är bara i början av en teknik som ger oss möjlighet att interagera med maskiner på ett mänskligare sätt. Furhat kan potentiellt användas på tusentals olika vis och för att möjliggöra Furhat som plattform bygger vi också ett operativsystem för samtalsrobotar. Företaget grundades i Stockholm 2014 av Samer Al Moubayed, Gabriel Skantze, Jonas Beskow och Preben Wik. De fyra träffades på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och fick tidigt kommersiellt stöd från Tom Magnergård vid KTH Innovation och från svenska myndigheter, inklusive Vinnova.
Visa fler nyheter
2020-06-09 11:27 V18.6.11-2