Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Furhat Robotics Elektronikproduktion | 19 september 2017

Svenskt robotföretag tar in 2,5 miljoner dollar

Det svenska robotik- och AI-företaget Furhat Robotics har tagit in 2,5 miljoner dollar i sÄddkapital frÄn tvÄ europeiska riskkapitalinvesterare. Företaget Àr en spinn-off frÄn forskning vid KTH och Àr kÀnt för att ha utvecklat robothuvudet Furhat - en social robot som kan interagera med mÀnniskor.
Furhat Robotics har tagit in 2,5 miljoner dollar i sÄddkapital frÄn tvÄ europeiska riskkapitalinvesterare: Balderton Capital och LocalGlobe. Samtidigt tar Baldertons partner Daniel Waterhouse plats i Furhat Robotics styrelse.

Samer Al Moubayed
© Furhat Robotics
– Finansieringen kommer att ge oss muskler att ta Furhat till en ny nivĂ„ och engagera oss i betydande kommersiella partnerskap med branschledare som Ă€r engagerade i att vi mĂ€nniskor fĂ„r tillgĂ„ng till och interagerar med teknik och information pĂ„ ett mĂ€nskligare och socialt sĂ€tt, sĂ€ger Samer Al Moubayed, grundare och vd för Furhat Robotics.
Robothuvudet Furhat

Furhat Robotics produkt Àr ett robothuvud med pÀlsmössa som kan efterlikna en mÀnniskas personlighet, mimik och intonation. Robothuvudets ansikte anvÀnder datoranimering och projektion för att skapa uttryck, medan dess "hjÀrna" baseras pÄ en social intelligensplattform som kan programmeras för att delta i socialt medvetna interaktioner med mÀnniskan.

Roboten och mjukvaruplattformen anvÀnds redan idag hos företag och inom den offentliga sektorn samt andra institutioner. Enligt Furhat Rocotics finns de första tillÀmpningarna av tekniken inom utbildning, trÀning och socialvÄrd, kundservice och underhÄllning. Roboten anvÀnds för nÀrvarande av den svenska arbetsförmedlingen för att hjÀlpa till med att utbilda personer inför jobbintervjuer och som undervisningsassistent i flera av Stockholms skolor. Honda utvecklar Furhat som ett konversationsverktyg för Àldre i smarta hemmiljöer, medan Merck anvÀnder roboten för att utveckla kognitiv trÀning och rehabiliteringshjÀlpmedel för patienter med multipel skleros. Storbritanniens bokföringsbyrÄ KPMG uppges ocksÄ arbeta med Furhat för att bygga ett framtida finansrÄdgivningsgrÀnssnitt.

– Furats vision Ă€r att bygga ett datorgrĂ€nssnitt som gör det möjligt för mĂ€nniskor att interagera med maskiner pĂ„ samma sĂ€tt som vi interagerar med varandra. Vi tror att den sociala roboten kommer att bli lika omstörtande som smarttelefonen eller datorn blev, och vi Ă€r bara i början av en teknik som ger oss möjlighet att interagera med maskiner pĂ„ ett mĂ€nskligare sĂ€tt. Furhat kan potentiellt anvĂ€ndas pĂ„ tusentals olika vis och för att möjliggöra Furhat som plattform bygger vi ocksĂ„ ett operativsystem för samtalsrobotar.

Företaget grundades i Stockholm 2014 av Samer Al Moubayed, Gabriel Skantze, Jonas Beskow och Preben Wik. De fyra trÀffades pÄ Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och fick tidigt kommersiellt stöd frÄn Tom MagnergÄrd vid KTH Innovation och frÄn svenska myndigheter, inklusive Vinnova.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2