Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© System Verification Teknik | 22 september 2017

Nytt forskningsprojekt inom testautomatisering

Nu startar ett internationellt forskningsprojekt vars mÄl Àr att förbÀttra effektiviteten och snabbheten inom automatiserad testning av programkod. System Verification ingÄr i det svenska konsortiet tillsammans med bland annat Ericsson, Bombardier och SAAB.
Projektet som heter Testomat siktar pÄ att lösa vanligt förekommande och kostsamma problem inom industrin genom att skapa nya typer av stöd för testautomatisering. Det kan handla om nya verktyg, strategier eller processer som förbÀttrar effektiviteten, snabbheten samt identifieringen av fel och deras lokalisering i kodbasen, skriver System Verification i ett pressmeddelade.

Lösningarna Àr internationellt attraktiva varför flera lÀnder, storbolag och universitet samt Àven ett antal innovativa start-ups samarbetar i projektet. Det internationella konsortiet bestÄr av deltagare frÄn Sverige, NederlÀnderna, Belgien, Finland, Tyskland, Spanien och Turkiet. I den svenska delen finns Ericsson, som Àven Àr projektkoordinator, Bombardier, SAAB, System Verification, Empear, Verifyter, SICS, KTH och MÀlardalens högskola.

Partnerna i projektet har olika roller. System Verification, som Àr experter inom kvalitetssÀkring av mjukvara, kommer dels att ansvara för insamling av data frÄn projektets sÄ kallade problem owners, Ericsson, SAAB och Bombardier samt Àven sina egna kunder, dels att bidra med kunskap till de olika arbetspaketen. TvÄ av dem handlar till exempel om att prioritera testfall och att effektivisera testfall. System Verification har ocksÄ ansvar att se till att projektresultaten nÄr yrkesverksamma testare.

”Det Ă€r viktigt att detta inte blir ett isolerat forskningsprojekt, utan att sĂ„vĂ€l kunskap som nya stöd synliggörs och kommer till anvĂ€ndning,” sĂ€ger Dr. Magnus C. Ohlsson, som Ă€r Teststrateg pĂ„ System Verification och deras representant i projektet.

Testomat pÄgÄr frÄn oktober 2017 till september 2020. Vinnova har beviljat bidrag pÄ drygt 28 miljoner kronor. Totala Àr budgeten för det svenska konsortiet Àr 56,8 miljoner kronor.

”Projektet har mycket hög ambitionsnivĂ„ och med den kunskapsbas som deltagarna utgör kan vi förvĂ€ntas oss riktigt intressanta resultat, vilket Ă€r ett mĂ„ste för industrin framöver. Effektiv och bĂ€ttre testautomatisering Ă€r en nyckel för deras konkurrenskraft,” sĂ€ger Magnus C. Ohlsson.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1