Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© dimitry romanchuck dreamstime.com Elektronikproduktion | 26 september 2017

Här har vi nordens största kontraktstillverkare

Det nordiska elektroniklandskapet har under åren genomgått en hel del förändringar, och konsolideringen som skett bland kontraktstillverkarna höll i sig även under 2016.

Reed Electronics Research gör sig redo för att släppa sin årliga analys av den europeiska EMS-marknaden, och vi tog tillfället i akt att med hjälp av analytikerna gräva lite bland de nordiska spelarna. Topp 10 Nordiska EMS:arna för 2016 – intäkter (i miljoner)
NamnHQIntäkter 2016Tillverkningsnärvaro
1ScanfilFinland508Finland, Sverige, Tyskland, Estland, Polen, Kina, USA
2KitronNorge225Norge, Sverige, Litauen, Kina, USA
3HANZASverige138Sverige, Finland, Tjeckien, Estland, Polen, Kina
4GPVDenmark120*Danmark, Thailand, Mexico
5NOTESverige116Sverige, Finland, UK, Estland, Kina
6NorautronNorge100*Norge, Sverige, Polen, Kina
7Orbit OneSverige94Sverige, Polen, Ryssland
8InissionSverige56Sverige, Estland
9BB ElectronicsDenmark54Danmark, Kina
10LEABSverige46Sverige, Estland
* uppskattad. Baserat på genomsnittliga årliga växelkurser: Euro/DKK: 1 till 7,45; Euro/NOK: 1 till 9,29; Euro/SEK 1 till 9,47; Källa: Reed Electronics Research Scanfils förvärv av Partnertech under 2015 skapade en koncern med försäljning på över en halv miljard euro och verksamhet i sex länder, på tre kontinenter. Företaget, som har genomgått en ganska omfattande omstrukturering av sina tillverkningsenheter, är nästan dubbelt så stort som tvåan; Kitron. Precis som Scanfil har Kitron etablerat tillverkning i lågkostnadsländer i Central- och Östeuropa (CEE) och Asien, bolaget har även en enhet i USA för att stödja kundernas krav på lokal tillverkning. Danska kontraktstillverkaren GPV – som alldeles nyligen förvärvade BHE – etablerade en produktionsenhet i Mexico under fjolåret för att kunna serva nordamerikanska kunder. Om vi kollar på de bolag vars huvudkontor ligger utanför Norden så finns det bara tre större aktörer med betydande tillverkningsverksamhet. Enics – som har sitt huvudkontor i Schweiz – har fabriker i Finland, Estland och Sverige. I början av 2017 förvärvades även PKC-koncernens anläggning i finska Raahre, men har sedan dess stängts ner. Tillverkningsjätten Sanmina har tre anläggningar i Norden, en i Sverige och två i Finland. Den polska EMS:aren Fideltronik har varit etablerad i regionen sedan 2013 genom förvärvet av en OEM-anläggning i Sverige. Baserat på intäkter som företagen genererat i regionen rankas både Enics och Sanmina in i topp-fem-skiktet under 2016 – men då huvudkontoret ligger utanför Norden inkluderas de inte i lista.
Om du vill ha en mer detaljerad analys så kommer Peter Brent från Reed Electronics Research att gå igenom läget och framtiden för den europeiska EMS-marknaden. För mer information om eventet och registrering, följ denna länk.
Annons
Annons
2020-12-02 12:20 V18.13.17-2