Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© yuriy chaban dreamstime.com Elektronikproduktion | 28 september 2017

Scania får åtta miljarder i böter efter kartellskandal

I fjorton år har Europeiska komissionen granskat Scanias inblandning i en lastbilskartell. Nu har komissionen funnit företaget skyldigt och bötfällt Scania på drygt 800 miljoner euro.
Den 27 september kom Europeiska komissionen med ett beslut om att ge Scania 880'523'000 euro i böter, cirka 8,4 miljarder kronor. Anledningen var att komissionen funnit Scania skyldig till en lastbilskartell efter en lång utredning.

– Dagens beslut markerar slutet på vår undersökning av en mycket långvarig kartell – 14 år. Denna kartell påverkade ett avsevärt antal transportföretag i Europa, eftersom Scania och övriga lastbilsföretag i kartellen tillverkar fler än 9 av 10 medelstora och tunga lastbilar som säljs i Europa. Dessa lastbilar står för omkring tre fjärdedelar av inlandstransporten av varor i Europa och spelar en avgörande roll i den europeiska ekonomin, säger Margrethe Vestager, kommissionär med ansvar för Konkurrens, i ett pressmeddelande.

Övriga företag som var inblandade i kartellen, men som beslutade sig för att anta komissionens förlikningsbeslut och därför inte fick miljardböter, var MAN, DAF, Daimler, Iveco och Volvo/Renault.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-09-21 11:51 V11.0.0-2