Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© evertiq Elektronikproduktion | 13 oktober 2017

Dålig kunskap kring EMC kan leda till stora kostnader

Elektromagnetisk förenlighet Àr viktigt för att maskiner och utrustningar ska kunna arbeta tillsammans. Gör dem inte det kan problemen bli stora, och dyra, menar Mikael Klasson som har mÀrkt av en okunskap kring EMC runtom i landet.
Mikael Klasson, Urban Lundgren och Jan-Olof Brink Àr med i den svenska organisationen IEEE EMC Sweden. Organisationens möten handlar om det senaste inom elektromagnetisk förenlighet, electromagnetic compatibility, och mötena brukar hÄllas ute pÄ företag. Mikael Klasson, Urban Lundgren och Jan-Olof Brink har alla tre lÄng erfarenhet av att arbeta med EMC och under företagsbesöken har de mÀrkt av en kunskapsbrist.

– Varje besök har varit pĂ„ ett företag. Allt frĂ„n ABB i Ludvika, Saabs testhus för bĂ„tar eller flygplan, Esrange i Kiruna och kĂ€rnkraftverket i Oskarshamn. Varje gĂ„ng kommer man fram till hur svĂ„rt det Ă€r att fĂ„ folk att förstĂ„ vad EMC Ă€r, och hur lĂ€tt det Ă€r att störa andra. Hur kĂ€nsligt allting Ă€r, sĂ€ger Mikael Klasson.

Han berÀttar att det Àr lÀtt att slÄ ut kraftverk, och att personer med kunskap kan störa ut datanÀt pÄ enkla sÀtt.

– Det Ă€r ett stort hot. Hos Försvarshögskolan ser man ocksĂ„ att EMC Ă€r ett hot, sĂ€ger Mikael Klasson.

Bristen pÄ kunskap om EMC gör Àven att konstruktioner och lösningar för en elektromagnetisk förenlighet ibland tillförs i slutskedet av en produkt, vilket kan leda till opraktiska eller dyra lösningar. Enligt Mikael Klasson skulle EMC behöva planeras för redan i startskedet av en produkt.

– Ledningen mĂ„ste tĂ€nka pĂ„ EMC redan frĂ„n början. Nu mĂ€rker man det ofta nĂ€r man ska fĂ„ produkten CE-godkĂ€nd, och man inte klarar EMC-kraven.

Utsatthet och onödiga utgifter Àr nÄgot som Mikael Klasson, Urband Lundgren och Jan-Olof Brink ville lösa, och har dÀrför skrivit boken En introduktion till EMC. Med den vill de kunna pÄverka kunskapshalten kring Àmnet redan pÄ gymnasienivÄ. Förhoppningen Àr att fler ska fÄ upp ögonen för Àmnet och att framtiden blir sÀkrare för samhÀllet,.

– Studenter ska lĂ€ra sig redan frĂ„n början att EMC finns, kunna ta hĂ€nsyn till de direktiv som finns och bygga dĂ€refter. Det Ă€r inte bara de som lĂ€ser elektronik som bör kunna det hĂ€r, Ă€ven de som lĂ€ser mekanik eller de som ska bygga hus och jĂ€rnvĂ€gar borde lĂ€ra sig om EMC. Det Ă€r viktigt.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1