Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saab Elektronikproduktion | 17 oktober 2017

Saabs Gripen utmanad på asiatisk marknad

Sydkorea har börjat utveckla ett eget stridsflygplan som liknar Saabs nya Gripen E, ett flygplan som kan komma att utmana det mer etablerade planet.
Försvarsindustrin ser en lovande marknad framför sig i Asien, dÄ ett spÀnt lÀge gÀller i stora delar av kontinenten, skriver Svenska Dagbladet.

Sydkorea har tagit fasta pÄ lÀget och har börjat utveckla ett eget stridsflygplan, KF-X. Planet tillhör 4,5 generationens stridsflygplan och precis som Gripen E kommer det att anvÀnda motorer frÄn amerikanska General Electric.

NÄgot som skiljer de tvÄ planen Ät Àr att KF-X ska ha tvÄ motorer, medan Gripen E bara har en. Till 2020 förvÀntas det sydkoreanska planet att vara redo för sin första flygning.

Saab hoppas kunna leverera teknik till utmanarplanet, och dÄ Sydkorea har fÄtt nej till att köpa radar frÄn USA kan Saab ha en ingÄng dÀr.

– Vi arbetar med flera olika alternativ för att kunna leverera kritiska system till KF-X. Det finns en möjlighet med radarprogrammet men Ă€ven med andra viktiga delar som system för elektronisk krigsföring, sĂ€ger Rob Hewson, presstalesperson pĂ„ Saab, till Svenska Dagbladet.

Indonesien Àr med i utvecklingen av det sydkoreanska planet och enligt uppgifter har landet planer pÄ att köpa 50-80 stycken nÀr planet Àr fÀrdigt.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1