Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© RISE Analys | 24 oktober 2017

Nytt Rise-projekt kring solel i villa

Forskningsinstitutet Rise har sÀkrat finansiering för att tillsammans med flera partners forska om och utreda möjligheterna med solel för en fastighet. I projektet ska ett komplett system med solel, batterilager, laststyrning, likströmsnÀt och likströmslaster demonstreras i forskningsinstitutets villa i BorÄs.
För att solel ska kunna integreras i det svenska elnĂ€tet pĂ„ ett storskaligt och effektivt sĂ€tt behövs teknisk vidareutveckling pĂ„ flera omrĂ„den, menar Rise. DĂ€rför startas nu ett projekt dĂ€r ett system med solceller, batterilager och intern likströmsförsörjning kommer att utredas och demonstreras i en enfamiljsvilla. Forskningsprojektet Ă€r döpt till "FrĂ„n solel till anvĂ€ndare med minsta möjliga förlust - en fullskaledemonstration". Projektet kommer att ta ett bredare grepp kring elförsörjningen i en byggnad – frĂ„n solceller till anvĂ€ndningen i hushĂ„lls- och installationstekniska produkter och system.

Villan – som kallas Forskningsvillan – finns hos Rise i BorĂ„s och Ă€r en fullskalig experimentell resurs. HĂ€r kommer projektpartners ocksĂ„ att vidareutveckla hushĂ„lls- och installationstekniska produkter och system anpassade för likströmsdrift.

– I och med solcellernas och elbilarnas ankomst sĂ„ kommer vĂ„ra byggnader att bli smĂ„ energihubbar i elnĂ€tet. Det finns stora fördelar att gĂ„ över till likströmsmatning eftersom allt arbetar frĂ„n ett likströmsled, sĂ€ger professor Torbjörn Thiringer pĂ„ Chalmers Elektroteknik som Ă€r en av projektdeltagarna.

– Vi har stora förhoppningar att forskningsresultaten ska ge ökad kunskap och ett vĂ€rde för mĂ„nga olika aktörer. Det Ă€r först nĂ€r de olika komponenterna och delsystemen sĂ€tts ihop till en fungerande helhet som man verkligen kan se hur de samverkar under verkliga förhĂ„llanden. Projektet kommer Ă€ven visa vilka förutsĂ€ttningar som ger lönsamhet, sĂ€ger Patrik Ollas, ledare för projektet pĂ„ Rise.

Forskningsprojektet löper under fyra Är och pÄgÄr fram till och med 2020. Projektpartners till Rise Àr Asko Appliances, Chalmers tekniska högskola (Elektroteknik), Derome Hus, Ferroamp Elektronik, Herrljunga Elektriska, Johanneberg Science Park, Metrum Sweden, Nibe, Systemair Sverige, TrÀ- och möbelföretagen (TMF), Volvo Cars, Wallenstam, Wilo samt VÀstra Götalandsregionen.

Projektet finansieras av Energimyndigheten samt deltagande organisationer och företag.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1