Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 27 oktober 2017

Forskare tar fram nya optiska sensorer med nanoteknik

Vid högskolan i Halmstad har forskare tagit fram ett sÀtt att tillverka nanotrÄdar med olika skikt. TrÄdarna anvÀnds sedan för optiska sensorer och har en bredare mottagarvidd för strÄlning, trots den minimala diametern pÄ en tusendel av ett hÄrstrÄs diameter.
– Vi har lyckats skapa högkvalitativa skiktstrukturer pĂ„ nano nivĂ„. Skikten bestĂ„r av tvĂ„ olika material med olika optiska egenskaper, vilket Ă€r en stor utmaning eftersom materialen egentligen inte passar ihop. Det Ă€r lite som att försöka sĂ€tta samman lego- och duploklossar, sĂ€ger HĂ„kan Pettersson, professor i fysik vid Högskolan i Halmstad, i ett pressmeddelande.

Forskarna som har arbetat med framtagningen har lÄtit de olika materialskikten vÀxa i nÄlliknande strukturer, sÄ kallade nanotrÄdar, för att fÄ de olika materialen att samarbeta. TrÄdarnas minimala diameter gör att drastiska spÀnningar i de tunna skikten minskar, och spricker och andra materialfel kan undvikas.

– NanotrĂ„dar med denna heterogena ”sandwichstruktur” gör det möjligt att kombinera material med helt olika egenskaper. Genom att vĂ€lja rĂ€tt materialkombinationer kan vi skrĂ€ddarsy nanotrĂ„dar för olika anvĂ€ndningsomrĂ„den. VĂ„rt fokus i detta forskningsprojekt har varit att utveckla optiska nanotrĂ„dar för fotodetektorer. Dessutom möjliggör nanotrĂ„darnas lilla diameter att man kan vĂ€xa dem i princip direkt pĂ„ en kiselplatta, vilket öppnar för en ny typ av integrerad optoelektronik, sĂ€ger HĂ„kan Pettersson.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2