Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© vinnstock dreamstime.com Analys | 15 november 2017

Teknikindustrin ökar i Sverige

Under Äret som har gÄtt har teknikindustrin i Sverige ökat med tolv procent och nÀsta Är kommer den vÀxa med ytterligare fem procent, enligt en prognos frÄn Teknikföretagen.
Årets höga tillvĂ€xttal innebĂ€r fler anstĂ€llda och precis som i Ă„r förvĂ€ntas bilindustrin att bidra mest till tillvĂ€xten Ă€ven nĂ€sta Ă„r. Siffrorna som har tagits fram av Teknikföretagen i deras nya konjunkturprognos Ă€r exklusive tele- och elektronikindustrin.

Asien och speciellt Kina pÄverkar vÀrldsekonomin i allt större omfattning och för bilindustrin dÀr olika subventioner spelar stor roll kan utvecklingen bli fortsatt ryckig framöver. I USA fortsÀtter efterfrÄgan pÄ lastbilar att vÀxa medan efterfrÄgan för personbilar minskar.

För industrin i Sverige Àr det utvecklingen i Europa som betyder mest och dÀr vÀntas efterfrÄgan att försÀtta öka, dock med nÄgot lÀgre takt för teknikindustrin Àn i Är, menar Teknikföretagen. Det höga utnyttjandet av produktionskapacitet, flaskhalsar och höga bristtal pÄ personal indikerar en fortsatt positiv utveckling av investeringar inom industrin det kommande Äret. Dock kan Brexit förvÀntas bidra till en negativ trend för tillvÀxten framöver.

EfterfrÄgan pÄ pÄ personbilar brukar vara en tidig indikator pÄ kommande svÀngningar i konjunkturen och dÀr finns redan tecken pÄ försvagning, Àven politiska ingrepp i protektionistisk riktning kan bidra till nya bakslag, sÀrskilt för vÀrldshandeln.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2