Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© NKT_buoy Elektronikproduktion | 23 november 2017

NKT testar kraftkablar i nytt vågkraftprojekt i Norge

NÀtkabelleverantören NKT har utvecklat tvÄ kablar som ingÄr i ett testprojekt tillsammans med svenska Waves4Powers specialbyggda vÄgkraftverk.
De tvÄ kablarna utvecklade av NKT Àr konstruerade för att motstÄ de kontinuerliga rörelserna av vÄgorna. Den ena Àr en extremt dynamisk 1 kV-kabel och den andra Àr en semi-dynamisk 24 kV-exportkabel som transporterar den producerade energin till land. LÄg- och mellanspÀnningskablarna testas nu i ett pilotprojekt i nordvÀstra Norge samt i ett samarbete med Chalmers tekniska högskola.

– Vi ser en stor potential i framtiden för vĂ„gkraft och som en ledande leverantör av nĂ€tkabeln vill NKT naturligtvis ansluta sig till innovativa företag som arbetar för att utveckla denna potential. NKT Ă€r engagerade i att utforma kablar som kommer att forma framtiden genom att möjliggöra en effektiv och hĂ„llbar energitransmission. Det Ă€r dĂ€rför ett logiskt steg för oss att vara en partner i detta ambitiösa projekt, sĂ€ger Frida Norrbom Sams, Vice President och Head of Applications for low and medium voltage cables vid NKT, i ett pressmeddelande.

Ett problem som NKT var tvungen att lösa var den hÄrda havsmiljön och dÀrför har flexibilitet och uthÄllighet i vÄgkraftskablarna varit viktigt.

– Den nya 1 kV-kabeln Ă€r extremt dynamisk och kan motstĂ„ den konstanta böjningen som produceras av vĂ„grörelsen och den Ă€r konstruerad utifrĂ„n vĂ„r erfarenhet av industriella och universella kablar. Kabelns kĂ€rna har tre kopparledare och en mycket lĂ„g mekanisk friktion. Till skillnad frĂ„n en vanlig offshore-kabel har den inte en pansarhylsa men Ă€r förstĂ€rkt med aramidgarn vilket gör den vĂ€ldigt tuff och flexibel, sĂ€ger Frida Norrbom Sams.

Den 2 juni i Är började vÄgkraftverket att leverera el till det norska landbaserade elnÀtet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2