Komponenter | 18 september 2002

Optosensor spar batteri

Genom Texas Advanced Optoelectronic Solutions (TAOS) optosensor TSL2550 kan bakgrundsbelysningen justeras automatiskt och därmed förlänga batteritiden.
En undersökning gjord under Intel Development Forum, våren 2001, visar att bakgrundsbelysningen för displayer i bärbara datorer, handdatorer, mobiltelefoner, videokameror och GPS system kan stå för så mycket som 30-40% av produktens totala batteriförbrukningen.

TSL2550 är en enchipslösning bestående av två fotodetektorer där den ena är känslig både för ljus inom det synliga området och det infraröda, medan den andra fotodetektorn endast reagerar på infrarött ljus. Signalerna från de båda fotodioderna lagras i separata
register varefter de jämförs och presenteras som en digital utsignal (SMBus).

Utsignalen kan användas för att beräkna ljusintensiteten i lux, alternativt ge en intelligent och för ögat överensstämmande kontroll av kontrast och/eller färgmättnad för displayer. All teknik integrerad i en krets ger förutom bättre signalstabilitet och mätnoggrannhet också överlägsen kostnadseffektivitet jämfört med konventionella sensorer och filter.

TSL2550 beräknas kosta ca. 1,6 USD/st vid 1000 volym och kommer till en början att levereras i 8-pinnars SOIC kapsel, men släpps i juni 2003 även i en mindre kapsling avsedd för mobiltelefoner. Produkten marknadsförs i Sverige av Martinsson Elektronik AB.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-1