Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Unibap Elektronikproduktion | 28 november 2017

Unibap investerar i Ekobot och får miljonorder

Uppsalabaserade Unibap har tecknat en – icke bindande – avsiktsförklaring med Ekobot AB som gĂ€ller produktutveckling inom automatiserad ekoodling samt investering i företaget.
Investeringen uppgÄr till 1,25 miljoner kronor och motsvarar ett 25 procentigt Àgarintresse. Ekobot kommer i sin tur att lÀgga en bestÀllning hos Unibap motsvarande cirka 3,7 miljoner kronor för anskaffande av IVS-system, navigerings- och identifieringsmoduler samt integrationsstöd för leverans och betalning under 2017 och 2018, det framgÄr av ett pressmeddelande.

Under Äret har Ekobot och Unibap i tillsammans med Robotdalen genomfört en pilotstudie vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) med Unibaps IVS-system och AI-moduler för identifiering och mekanisk borttagning av ogrÀs. Studien visade sig vara en succé och Ekobot gÄr nu vidare med ett fullskaligt pilotprojekt för fÀlttester och verifiering samt kommersialisering. Finansiellt stöd kommer bland annat att sökas frÄn Jordbruksverket.

Ekobot kommer dÀrför att lÀgga en bestÀllning hos Unibap motsvarande cirka 3,7 miljoner kronor för anskaffande av IVS-system, navigerings- och identifieringsmoduler samt integrationsstöd. Arbetet förvÀntas genomföras under 2017 och 2018 med demonstrationer under odlingssÀsongen 2018. Unibap kommer samtidigt att investera 1,25 miljon kronor i Ekobot för ett 25 procentigt intresseÀgande.

Ekobot Àr ett skalbart system som kan hantera sÄvÀl smÄ som stora behov och utrustas med olika verktyg beroende pÄ specifik uppgift. Systemet kommer att vidareutvecklas för att hantera övriga behov inom precisionsodling.

– Precisionsjordbruk Ă€r ett omrĂ„de som vĂ€xer snabbt inom mĂ„nga olika inriktningar och har varit svĂ„rt att automatisera utan dyr kommunikationsinfrastruktur och stora anlĂ€ggningsmaskiner. Denna avsikt Ă€r att möjliggöra en flexibel automation med seendeintelligens för mindre robotar som kan förekomma i stora volymer med stor flexibilitet, sĂ€ger Fredrik Bruhn Unibaps vd.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1