Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saab Elektronikproduktion | 01 december 2017

Dom tvingar Saab-leverantörer att betala miljoner

En dom frÄn VÀnersborgs tingsrÀtt innebÀr att sÀtestillverkaren Lear Corporations bolag ska betala tillbaka hundratals miljoner till Saab Automobiles konkursbo.
Sedan konkursen i december 2011 har Saab arbetat med att fÄ tillbaka pengar frÄn leverantörer som fick betalt trots att Saabs pengar var slut och trots att flera andra leverantörer inte fick tillbaka nÄgra pengar alls.

Den process med mest pengar pÄ spel har varit mot sÀtestillverkaren Lear Corporations boalg i Sverige, Spanien och Ungern med fakturor pÄ cirka 110 miljoner kronor.

Enligt domstolen i VÀnersborgs tingsrÀtt gynnades Lear framför andra fordringsÀgare nÀr de fick betalt och menar att Lear nu ska betala tillbaka de pengarna. Bolaget Àr dock inte nöjd med utfallet av domen och tÀnker överklaga.

– Domen kommer utan tvekan att överklagas. Vi Ă€r inte nöjda med hur tingsrĂ€tten har bedömt bevisningen och dĂ€r man hĂ€vdar att Lear skulle ha kĂ€nt till Saabs ekonomiska stĂ€llning vid den tidpunkten, sĂ€ger Jonas Benedictsson, advokat vid Baker & McKenzie som företrĂ€der Lear Corporation, enligt Dagens Industri.

Domstolen menar att Lear kÀnde till att produktionsstoppet i Saabfabriken berodde pÄ att Saab inte hade pengar att betala sina leverantörer, men ÀndÄ tog emot en betalning samma dag som stoppet infördes.

Lear sjÀlva menar att Saab inte var pÄ obestÄnd vid tillfÀllet och att betalningarna frÄn Saab gjorde att Lear kunde hÄlla i gÄng sin egna produktion, vilket i sig var en viktig faktor för att Saab skulle kunna Äterstarta i framtiden.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1